Kraftig brand i Agnesberg

Det brann kraftigt i skogen i Agnesberg i Angered under lördagen. Räddningstjänsten hade som mest 60 brandmän på plats som arbetade med att släcka branden. Vid 22-tiden var räddningstjänsten fortfarande på plats och övervakade området.

ANNONS

Klockan 13:00 på lördagseftermiddagen fick räddningstjänsten in ett larm om att det brinner i skogen vid E45:an i Agnesberg i Angered.

– Vi har haft en kraftig skogsbrand, den spred sig snabbt i den kuperade terrängen, sa Petter Backlund, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg, kort efter att larmet inkom.

Enligt ett tidigare pressmeddelande från Räddningstjänsten Storgöteborg var räddningstjänsten på plats med 60 brandmän som arbetade med att släcka och begränsa branden.

– Uppifrån luften ser det ganska så bra ut. Vi har lyckats omringa branden, av erfarenhet säger jag ändå att vi inte har branden under kontroll, sa Petter Backlund.

ANNONS

Enligt pressmeddelandet planerar räddningstjänsten att vara på plats större delen av dygnet.

– Jag skulle tro att vi kommer få vara här i åtminstone två dygn till och arbeta med eftersläckningsarbete. Men det kan bli värre än så, sa Petter Backlund

Inga personskador

Enligt honom har ingen person skadats i branden.

– Initiala spridningen har varit i skogsterräng och inte nära några hus, sa Petter Backlund.

Polisen larmades om branden 13:04.

– Det brinner kraftigt och det sprider sig väldigt fort, sa Thomas Fuxborg, när larmet inkom till dem.

Är branden en fara för allmänheten?

– Det är svårt att säga. Jag vet inte om det finns någon bebyggelse i närheten, sa Thomas Fuxborg.

Det har varit torrt i Göteborgsområdet den senaste tiden. Sedan slutet av maj är det eldningsförbud utomhus i Storgöteborg, utfärdat av Räddningstjänsten. Ännu är det oklart vad som orsakade branden. Men enligt Fuxborg har det varit torrt i marken där branden har startat.

– Det är jäkligt torrt därute. Det behövs inte mycket, sa Thomas Fuxborg.

"Under kontroll"

Enligt uppgifter från Trafikverket rörde sig flertalet rådjur längs med E45 från Lärjemotet till Agnesbergsmotet på grund av branden.

Strax innan klockan 17 var branden under större kontroll och spridningsrisken befarades inte vara lika stor. Runt niotiden hälsade man från räddningstjänsten att man fortfarande arbetade för fullt med släckningsarbetet, men att man fortfarande hade kontroll.

ANNONS

– Det händer inte så mycket men vi byter personal hela tiden för att ha friska gubbar på plats. Just nu håller vi på att trappa ner något. I nuläget kommer insatsen fortsätta under natten och in på morgonen, säger Mattias Kapocs, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten.

Vid 06.30 på söndagsmorgonen arbetade räddningstjänsten fortfarande med att släcka branden.

– Vi håller fortfarande på med eftersläckningsarbete. Vi kommer vara där ett tag till, säger Mattias Kapocs, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Strax innan klockan 20 på söndagskvällen meddelande räddningstjänsten att man hade lämnat platsen och att man i nuläget bara hade slangar kvar på marken som sprider vatten i marken för att undvika att brand kan uppstå igen.

Vid niotiden kommer man att åka tillbaka ut igen och göra en kontroll.

ANNONS