Kondoleansböckerna fylls på i Rådhuset

ANNONS
|

- Han var underbar på alla vis, sa hon också.

Jobbarkompis med Göran Johansson var också Maria Espinoza. Hon jobbar fortfarande i stadshuset och var den första att skriva sin hälsning i kondoleansboken.

På Gustaf Adolfs torg hissades svenska flaggor och en FN-fana i topp eftersom fredagen är FN-dagen och allmän flaggdag. Men på Börsens och Rådhusets tak sänktes flaggorna till halv stång innan dörrarna till Rådhuset öppnades.

Inne i entrén hade Liselott Carlsson och Minire Mustafavski satt in ett bord med vit duk, en vas med tio röda rosor, ett porträtt av Göran Johansson och tänt ett ljus. Där låg också boken där Göran Johanssons många vänner kunde lämna en sista hälsning.

ANNONS

"En stor personlighet och en stark Göteborgsprofil har gått ur tiden", står det på bokens första blad.

Först att skriva sin hälsning var alltså Maria Espinoza som skrev från hela sin familj.

- Jag kände honom bra. Han var trevlig och han hälsade alltid på oss. Vi hade roligt med honom. Jag känner stor sorg i hjärtat, sa hon.

I det pampiga rum på Folkets Hus som en gång var IF Metalls styrelserum, numera Folkets Hus Trollösal, öppnade partidistriktet för kondoleanser.

Rummet har prytts med partidistriktets och IF Metalls röda fanor med sorgflor.

"Tack Göran för din gärning i vårt Göteborg. Vi sågs i vimlet. En sista hälsning", löd den första hälsningen i kondoleansboken.

En av dem som knackade på dörren redan innan den låstes upp var Hasse Abrahamsson. Han hade kommit med tåg från Värmland på morgonen och läst i tidningen om möjligheten att hedra Göran Johanssons minne på Folkets Hus.

- Jag ville vara med. Jag kände honom väl som de flesta göteborgare gör. Vi var skolkamrater på Kulan 1960. Sedan var jag aktiv i Korpen under många år och hade med Göran att göra. Vi träffade på varandra i politiken också. Jag är socialdemokrat, sa Hasse Abrahamsson.

ANNONS

Om Göran Johansson:

- Han var en god människa. Han kunde förklara komplicerade frågor så att de blev begripliga för vanligt folk.

Rådhuset har öppet för kondoleanser under lördag och söndag 10-15. Folkets Hus varje dag till och med nästa fredag 10-18. Också Partidistriktets expedition på Järntorget 8 har öppet för kondoleanser i veckan.

ANNONS