Helene Odenjung (L) vill se en tuffare lagstiftning på området så att Skolinspektionen kan dra in tillståndet för skolor med koppling till terrorism och extremism.
Helene Odenjung (L) vill se en tuffare lagstiftning på området så att Skolinspektionen kan dra in tillståndet för skolor med koppling till terrorism och extremism. Bild: Jonas Lindstedt

Kommunstyrelsen kräver att Vetenskapsskolan stängs

Kommunstyrelsen ställde sig bakom yrkandet om att uppmana Skolinspektionen att stänga Vetenskapsskolan. Samt att uppmana regeringen att skärpa lagstiftningen på området.

ANNONS
|

Alla partier utom Sverigedemokraterna – som förespråkade en något tuffare skrivning – ställde sig till sist bakom yrkandet som ursprungligen kom från alliansen och Socialdemokraterna.

– Det är en styrka att vi visade enighet. Nu förväntar vi oss att regeringen vidtar nödvändiga åtgärder och att Skolinspektionen tittar på demokratiskrivningen i skolförordningen, för det har man nog inte gjort i tidigare granskningar, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L).

Kommunstyrelsen vill att regeringen skärper lagstiftningen, så att Skolinspektionen kan dra in tillstånd för skolor med koppling terrorism och extremism och att det ska finnas ett tydligare krav på lämplighet för skolanställda.

– På Vetenskapsskolan finns det anställda som är IS-återvändare. De är inte dömda, men det kan inte vara lämpligt, säger Helene Odenjung.

ANNONS

LÄS MER:Klausul gör att El Nadis familj kan återta Vetenskapsskolan

Vill föra in demokratiaspekten

Skolinspektionens granskning av Vetenskapsskolan väntas vilken dag som helst, men enligt de indikationer kommunledningen fått handlar den bara om det ägarbyte som skett. Därför vill kommunstyrelsen att Skolinspektionen också tittar på de demokratiskrivningar som finns i friskoleförordningen.

– Det har man nog inte gjort i tidigare granskningar, säger Helene Odenjung.

Viktoria Tryggvadottir Rolka, kommunalråd (S), tycker precis som Helene Odenjung att det är bra att det finns en enighet lokalt om att återkalla tillståndet för Vetenskapsskolan. Samtidigt är hon kritisk till att dagens regelverk tillåter religiösa friskolor.

LÄS MER:Sitter i Vetenskapsskolans nya styrelse – spred IS-propaganda

– Det vi gör här och nu är att vi släcker bränder, plåstrar lite på såren – men det är barn som drabbas. Detta borde inte hänt överhuvudtaget.

LÄS MER:GP granskar: Friskolan som kopplas till islamistisk extremism

Ett sent uppvaknande

GP har i en rad artiklar under de senaste veckorna berättat om förhållandena på skolan, som kopplas till islamistisk extremism. Sofie Löwenmark, en av grundarna till sajten Doku och i dag politisk sekreterare för Demokraterna i Göteborgs kommun, var den som först började titta närmare på skolan som ett led i arbetet med att granska extremism.

– Jag hade tittat på de här miljöerna och personerna under lång tid och hittade plötsligt så många på den här skolan. Och ju mer jag tittade på det desto värre blev det, berättar hon.

ANNONS

Det här var 2015 och Sofie Löwenmark beskriver intresset från andra medier och politiken som svalt.

– Det har varit ett sent uppvaknande på många håll. Men nu finns så mycket att ta på, så man undrar vad som krävs om de inte stänger skolan nu, säger Jessica Blixt, kommunalråd (D).

LÄS MER:Rektor anmäler Vetenskapsskolan för orimliga betyg

ANNONS