"Kommer kosta M röster"

Martin Wannholts nya parti kommer att kosta Moderaterna röster. Det är Folke Johansson, professor i statsvetenskap, övertygad om.

ANNONS
|

I valet 2014 var Martin Wannholt den Moderatpolitiker i kommunen som fick flest personkryss. Och Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att det är Wannholts tidigare parti som har störst anledning att oroa sig över Demokraterna.

– De kommer givetvis dra väljare från Moderaterna i första hand, säger han.

Folke Johansson räknar med att det nya partiet ska ses som ett borgerligt parti, som knappast kan ändra balansen mellan blocken i kommunpolitiken.

– Han lär knappast ta röster från vänstersidan, så det kommer nog inte påverka balansen. Men om han inte kommer över spärren på tre procent så innebär det ju förlorade röster för allianssidan, om vi kan kalla den så.

ANNONS

Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård är inte lika säker på att det blir just Moderaterna som kommer att förlora väljare till Demokraterna.

– Jag tror att det beror rätt mycket på vilka frågor som är aktuella då. Vägvalet har kanske större anledning att vara oroliga för en ny partibildning.

Varför?

– Om man efterfrågar något som inte ingår i de större blocken är det i första hand Vägvalets väljare som tilltalas.

Men Martin Wannholt var ju väldigt populär bland moderata väljare 2014, du tror inte att en del av dem väljer att följa med honom?

– Det får vi se.

Claes Westberg partiledare för Vägvalet sedan i våras, då grundaren Theo Papaioannou avgick, tror däremot att det finns en risk att partierna kommer att slåss om samma väljare.

– Den positiva med att han bildar parti är att det kan bli ett ökat fokus på de mer udda partierna. Å andra sidan kan vi ju ta röster från varandra. Det är ett minus, som kanske är större än pluset. Vi har ju samma syn på vissa frågor – som Västlänken, trängselskatt, stadsutveckling och bolagssektorn, säger han.

Vägvalet genomgår just nu en process där partiet försöker bredda sin profil, till fler frågor än motstånd mot trängselskatt och Västlänken.

ANNONS

Och det var just Västlänken, som gjorde att Martin Wannholt hamnade i fokus i förra valrörelsen. Men nu när han lanserar sitt nya parti, i en debattartikel i GP, nämns tågtunneln bara i en bisats. Folke Johansson tolkar det som att han vill visa på en större bredd.

– Han är ju redan känd i den frågan, och vill sannolikt visa att han driver en bredare politik. Och det är nog klokt, säger Folke Johansson.

I artikeln skriver Martin Wannholt att det saknas en opposition i Göteborg. Hur ser du på det?

– I frågan om Västlänken finns det ju en samsyn, vilket innebär att oppositionen blir väldigt svag. Men det innebär inte nödvändigtvis att den är svag i andra frågor.

Dagens oppositionsledare Jonas Ransgård pekar på att man från Alliansens sidan fått igenom ett antal saker under mandatperioden – som LOV och en central skolnämnd – tack vare ett läge där det rödgrönrosa styret saknar egen majoritet.

– Den som säger att det inte finns en opposition har nog inte följt det som hänt, säger han.

ANNONS