Christian Azar, fysiker, miljöforskare och professor i fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
Christian Azar, fysiker, miljöforskare och professor i fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Bild: Thomas Johansson

Klimatforskaren som vill hålla oss till fakta

Nummer 62 på GP:s maktlista är en av landets mest kända klimatforskare. Christian Azar är tillbaka i debatten och varnar för att måla upp mardrömsscenarier.
– Om jag tycker att jag har makt? Det är alltid jättesvårt att utvärdera sig själv. Det får andra göra, tänker jag.

ANNONS
|

Efter att ha tagit ett steg tillbaka är han åter aktiv på debattsidorna i svenska tidningar med ambitionen att klargöra sakförhållanden.

Sedan han blev professor på Chalmers år 2000 har klimatforskningen växt. Då jobbade runt 20 personer på hans avdelning. I dag är det över 40. Sedan FN:s klimatforskarpanel IPCC släppte sin 1,5-gradersrapport har klimatfrågan fått ökad uppmärksamhet, men Christian Azar är medveten om att intresset går i vågor.

– Även om man går långt tillbaka har det varit vågor med mycket uppmärksamhet av klimatfrågan. Det är svårt för media att hålla uppe det trycket löpande, det gör att ibland faller den undan lite och ibland kommer den tillbaka med stor kraft. Under tiden så finns det fortfarande tusentals, eller många fler än så, i Sverige som jobbar med klimatfrågan på olika sätt. De fortsätter oavsett konjunkturen i media.

ANNONS

Trump – ett orosmoln

Christian Azar menar att Sveriges klimatpolitik står sig bra i en internationell jämförelse. Desto oroligare är han över hur USA:s president Donald Trump ser på klimatfrågan.

– Det är ett dilemma att man i USA har en president som inte tar den här frågan på allvar. Det är det största problemet. USA behövs, det är fortfarande världens viktigaste land tillsammans med Kina. För att länder som är mer tveksamma ska våga fatta tunga beslut krävs att USA engagerar sig på riktigt. Den dagen de gör det kommer det att vara mycket mycket lättare att få igenom beslut som betyder någonting.

Inget vänsterprojekt

En principiellt viktig fråga som han gärna lyfter fram är hur man ska beskriva utmaningen och lösningarna. Han vänder sig emot de mest dramatiska beskrivningarna, att omställningen handlar om att vi på kort tid måste förändra hela vårt samhälle och dess institutioner i grunden, eller att vi måste göra oss av mer marknadsekonomin.

– Att säga att vi måste förändra samhället i grunden är dels för vidlyftigt, och dels felaktigt. Jag säger inte att alla som tar i har fel, men det finns en risk, framför allt om man får det att låta som att det är ett vänsterprojekt att lösa klimatfrågorna. Då stöter man bort de som egentligen borde vara allierade.

ANNONS

Christian Azar menar att det borde finnas intressen i att motarbeta klimatförändringarna oavsett ideologi.

– Är man konservativ gillar man förmodligen äganderätten. Det är uppenbart att om världshaven stiger och befolkningar tvingas lämna sina hus och marker så är det ett gigantiskt brott mot äganderätten. Bryr man sig om en sån sak så så kanske man känner att det inte är helt okej. Liberaler kan luta sig mot alla liberala ekonomer som säger att man ska prissätta utsläpp som skadar andra människor. Det är mainstream nationalekonomi.

Fakta: Christian Azar

Titel: Professor vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap och fysisk resursteori på Chalmers.

Ålder: 49 år.

Bakgrund: Blev professor på Chalmers 2009. Fysiker från början, men numera inriktad på forskning om hur man begränsar utsläpp av koldioxid. Har varit en av huvudförfattarna till FN:s klimatpanel IPCC:s rapporter. Var rådgivare till Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Margot Wallström, samt till alla svenska miljöministrar under åren 2001-2014.

Bor: På Masthugget i Göteborg.

ANNONS