När kylan kommer drar sig bananflugorna in, och i massor om vi inte håller rent hemma. Då finns det risk att de landar i vinglaset, där de utsöndrar ett ämne som gör att det smakar illa. Arkivbild.
När kylan kommer drar sig bananflugorna in, och i massor om vi inte håller rent hemma. Då finns det risk att de landar i vinglaset, där de utsöndrar ett ämne som gör att det smakar illa. Arkivbild. Bild: Alexius Sutandio

Kåta bananflugor gör att vinet smakar illa

Än så länge har bananflugorna inte invaderat våra i hem i massor, men när det blir kallare ute kommer de in. Håller man inte rent hemma kan de bli tusentals. De kan även göra att vinet smakar illa.
– De förökar sig otroligt fort, och kan bli flera tusen, för varje hona lägger 200 ägg, säger Marcus Stensmyr, expert på bananflugor.

ANNONS
|

I augusti brukar det vara mängder av irriterande små bananflugor inomhus. Gladeligen flyger de över frukt, matavfallet i kompostpåsen, och inte så sällan tar de sig en klunk av vinet. Nu är det september, och än så länge flyger några få i våra hem. Men snart blir de fler.

Marcus Stensmyr, som är docent på Lunds universitet och expert på bananflugor menar att det nog finns olika skäl till att de inte är så många, än.

– Det kan ha varit en dålig utomhussäsong, då förökar de sig inte så mycket. Det kan också vara att frukt och grönsaker är så dyrt nu, att vi inte köper hem lika mycket som tidigare, och heller inte låter den ligga framme. Utan äter upp den snabbare. Det har också varit varmt den senaste tiden, då håller de sig ute.

ANNONS

Men när det blir kallare kommer de att flytta in. Det gör de via fönster och ytterdörrar, men även som ägg på frukten vi köper hem. Det räcker med några få för att det ska bli många, om man inte håller efter dem.

– De förökar sig otroligt fort och kan bli flera tusen, för varje hona lägger 200 ägg.

Marcus Stensmyr, är expert på bananflugor och menar att håller man inte rent hemma, kan bananflugorna föröka sig och bli tusentals.
Marcus Stensmyr, är expert på bananflugor och menar att håller man inte rent hemma, kan bananflugorna föröka sig och bli tusentals. Bild: Privat

För att slippa ha flera tusen bananflugor hemma är Marcus Stensmyrs råd att se till att ha det rent i köket. Att inte ha en massa dålig frukt hemma, källsortera och släng den fyllda papperspåsen. För då tar man bort platserna de lägger ägg i.

Det är inte frukten de äter, utan jästen som växer på den ruttnande frukten.

– Frukten är huset de bor i, och det som är ruttet på den är maten, säger Marcus Stensmyr.

Bananflugorna gör att vinet smakar kärlekskrank bananfluga

Trots sitt namn är det inte bananer som är deras favoritföda, utan persikor och främst citrusfrukter. Får de själva välja frukt, väljer de en citrusfrukt i första hand.

– Men ligger det en dålig banan jämte en fin apelsin väljer de alltid den dåliga frukten.

De gillar ju som sagt jäst, och det finns i alkohol som vin, som bananflugorna gillar. Vid den här tiden på året brukar de ofta dratta ner i ett vinglas som står framme. Vilket inte är bra för smaken på vinet.

ANNONS

– Håll undan vinglaset från bananflugorna i helgen, för annars får det en bismak av flugans kärleksdoft. När de faller ner i vinet utsöndrar de ett ämne som de har på kroppen och kommunicerar med. Det ger en väldigt speciell smak direkt, det smakar, kärlekskrank bananfluga helt enkelt, berättar Marcus Stensmyr.

När det kommer till vin är de inte så noga, men de föredrar de mer fruktiga framför de torra vinerna, menar experten.

Gör de någon skada?

– Nej det gör de inte, de sprider inga sjukdomar. Det är väl bara inte kul att ha ett moln runt sig. De gör ingen fluga förnär, så att säga.

När de väl kommit in håller de sig där ett bra tag, om det finns saker att mumsa på. Men vill man bli av med dem finns ett klassiskt och effektivt knep.

– Använd vinäger och helst äppelcidervinäger och lite såpa eller diskmedel för att bryta ytspänningen. Vill man vara riktigt fancy, kan man lägga i en bit apelsinskal för de älskar doften. Då landar de på det och drattar lättare i. Och använd gärna glas som är bredare nertill och smalare upptill, som ett grappaglas, säger Marcus Stensmyr.

LÄS MER:Den här blodgruppen verkar myggen gilla mest

LÄS MER:Så blir du av med bananflugor hemma

LÄS MER:Experten: Så blir du av med den långsprötade silverfisken

LÄS MER:Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS