Journalister från hela världen samlas i Göteborg

I veckan startar världens största konferens för grävande journalister på Lindholmen och i Svenska mässan – och Göteborgs-Posten är medarrangör.
2 000 journalister från hela världen kommer till Göteborg.
– Det har aldrig varit så här stort, säger GP:s grävchef Hans Peterson Hammer.

ANNONS
|

Den internationella grävkonferensen, Global investigative journalism conference, startar på tisdag. Det är den trettonde gången som konferensen arrangeras och i år är Göteborg värdstad.

– Det har aldrig varit så här stort. Det blir mer uppenbart för stora mediehus att det är viktigt med undersökande journalistik, säger GP:s grävchef Hans Peterson Hammer.

Göteborgs-Posten är medarrangör till konferensen – som är världens största för grävande journalister.

– Den grävande och granskande journalistiken spelar en oerhört viktig roll i vårt samhälle – i dag kanske mer än någonsin med tanke på hur och var människor tar del av information. Vi ser den som en bärande identitet för vårt uppdrag på såväl lokal som nationell nivå och ett bevis på att vi fyller ett högre syfte, säger GP:s marknadschef Josefin Meyer och tillägger:

ANNONS

– Att GP och Stampen Media ingår ett partnerskap med konferensen känns därför naturligt och vi hoppas kunna bidra till ett värdefullt och inspirerande erfarenhetsutbyte med kollegor från hela världen.”

2 000 journalister från hela världen

Ungefär 2 000 journalister, från 144 olika länder, väntas närvara. Konferensen börjar på Lindholmen Science Park – där fokus bland annat kommer att vara på AI, teknik och innovation. Senare i veckan hålls konferensen på Svenska Mässan.

Det är över 200 programpunkter på schemat och flera journalister på Göteborgs-Postens redaktion kommer att medverka.

– Michael Verdicchio och Anna Jaktén ska bland annat prata om granskningen ”Hennes namn var”. Folk vill också att vi ska prata om hur framtidens journalistik ser ut, så det är kul, säger Hans Peterson Hammer.

– Det finns en stark grävtradition här i Göteborg.

Vad är dina förväntningar på konferensen?

– Jag hoppas att vi börjar samarbeta mer med andra journalister som kan leda till bra journalistik, så att göteborgarna får ut något av det.

LÄS MER:Dubbla priser till GP – Nyhetsshowen och Maya Dahlén vann varsin kategori

LÄS MER:Annie hittades död i sitt hem – treåriga dottern ensam kvar

LÄS MER:GP-reportage nominerat till Wendelapriset 2023

ANNONS