Jonas Ransgård (M) slutar som gruppledare

Göteborgsmoderaternas främsta företrädare Jonas Ransgård (M) kommer inte att ställa upp för omval som partiets gruppledare i kommunfullmäktige.
– Jag bedömer att någon annan har större förutsättningar att fullgöra uppdraget som gruppledare framöver, säger Jonas Ransgård i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Beskedet kommer efter Moderaternas usla resultat i kommunvalet i Göteborg, där partiet endast fick 14,5 procent enligt de preliminära beräkningarna.

Nu meddelar Jonas Ransgård att han inte kommer att fortsätta som Moderaternas gruppledare.

– Jag är nöjd med att Alliansen under mandatperioden lagt gemensamma budgetförslag och bl a lyckats driva igenom valfrihet inom hemtjänst och daglig verksamhet. Valresultatet var dock en stor besvikelse för Moderaterna, även om Alliansens möjligheter att få till ett maktskifte har ökat, säger Jonas Ransgård i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Hemliga maktspelet bakom avgångskraven på Ransgård

Väljer att kliva åt sidan

Efter valdagen riktade ett antal M-föreningar avgångskrav på Jonas Ransgård. Vid det tillfället sade han till GP att han inte hade några planer på att avgå och att det hade "varit roligt" att fortsätta i rollen.

ANNONS

Men nu väljer han alltså att kliva åt sidan.

– Jag bedömer att någon annan har större förutsättningar att fullgöra uppdraget som gruppledare framöver. Moderaternas plats i Göteborg måste vara viktigare än enskilda personers plats i Moderaterna. Vi måste kunna rikta blicken utåt snarare än inåt, säger Jonas Ransgård.

GP har sökt Axel Josefson, distriktsordförande för Moderaterna i Göteborg, som meddelar att han inte vill kommentera Jonas Ransgårds beslut.

Lega (KD): "Har gjort ett fantastiskt jobb"

Allianskollegan David Lega (KD) tycker att det är tråkigt att Jonas Ransgård inte väljer att fortsätta i rollen som gruppledare.

– Jonas har gjort ett fantastiskt jobb, vi har varit goda kollegor. Vi har ett gott samarbete mellan de fyra allianspartierna och det hoppas jag att vi kommer fortsätta ha. Jag kommer att sakna Jonas som person. Han är fantastisk, säger han.

David Lega lyfter fram Ransgårds ledarskap som en av hans främsta egenskaper.

– Det är ett gott ledarskap. Han har varit fantastisk på att hålla ihop Alliansen när vi tycker olika och få oss att jobba ihop bra framåt, säger han.

Även Helene Odenjung (L) framhåller att Jonas Ransgård haft en viktig betydelse för allianssamarbetet.

– Han är en av Göteborgs mest erfarna och skickliga politiker. Jag hoppas att han fortsätter i en annan roll. Jonas är väldigt uppskattad och betyder väldigt mycket för samarbetet i Alliansen. Han har alltid sitt partis och framförallt stadens bästa för ögonen, säger hon i en skriftlig kommentar.

ANNONS

Bönfors (C): "Ett väldigt bra samarbete"

Emmyly Bönfors (C) har inte suttit i kommunfullmäktige under de två senaste mandatperioderna, men är nöjd över samarbetet med Jonas Ransgård.

– Jag kan bara säga att det har varit positivt. Vi har haft ett väldigt bra samarbete, det lilla vi har haft så att säga, säger hon.

Hon understryker att det i slutändan ska vara partierna som förhandlar med varandra och att allianssamarbetet "inte ska behöva vara beroende av person".

Vem som tar över efter Ransgård kommer att beslutas av Moderaternas tillträdande fullmäktigegrupp under nästa måndag.

Axel Josefson har tillsammans med kommunalrådet Hampus Magnusson tidigare pekats ut som möjliga efterträdare.

Redan på valnatten sa Hampus Magnusson till GP att han kan tänka sig att ta över gruppledarposten.

– Jag har tidigare ställt mig till förfogande. Jag är en lagspelare. Vill de ha mig som gruppledare så ställer jag upp.

ANNONS