Janne Otterström hjälper till gratis i skolan

Janne Otterström, 76 år, är skolmorfar på Backegårdsskolan i Bergsjön. Han hjälper till frivilligt i klassrummen – framför allt med det svenska språket.
– Barnen har en extra person att vända sig till, vi behöver många vuxna, säger läraren Kristina Tropp.

ANNONS
|

I tredjeklassen på Backegårdsskolan i Bergsjön pågår en mattelektion. Det är en av 14 klasser som 76-åriga ”skolmorfadern” Janne Otterström hjälper till i, oftast på ideell basis.

Många barnhänder sträcks upp i luften när vi frågar vad Janne brukar hjälpa till med.

– Matte!

– Minus och plus!

– Bild!

Janne Otterström, 76 år, har varit på Backegårdsskolan i över 10 år. Numera är han oftast där som volontär. Janne hjälper till med lite allt möjligt, men framför allt med det svenska språket. Han stormtrivs på skolan och vill fortsätta så länge han orkar. Den här onsdagen hjälper han bland andra Yazan Al-Jubouri (röd tröja), Alvin Mujkic (vid fönstret) och Haroon Safi.
Janne Otterström, 76 år, har varit på Backegårdsskolan i över 10 år. Numera är han oftast där som volontär. Janne hjälper till med lite allt möjligt, men framför allt med det svenska språket. Han stormtrivs på skolan och vill fortsätta så länge han orkar. Den här onsdagen hjälper han bland andra Yazan Al-Jubouri (röd tröja), Alvin Mujkic (vid fönstret) och Haroon Safi. Bild: Olof Ohlsson

Kristina Tropp, den ena klassläraren, berättar att Janne läser mycket med barnen och hjälper till att förklara vad olika ord betyder. Många av föräldrarna på Backegårdsskolan har andra modersmål än svenska och lärarna Kristina Tropp och Mahja Amirzai, ser ett behov av extra språkstöd.

– Språket är kärnan i alla ämnen, även i matte, NO och SO. Janne är en extra svenskresurs och det är vi glada för, säger Mahja Amirzai.

ANNONS

Hon fortsätter:

– En gång i veckan är jag ensam lärare i klassen. När Janne kommer känner jag mig trygg, då hjälper han de som behöver extra stöd.

Volontärer i skolan

  • Ett 60-tal pensionärer hjälper till på skolor i Göteborg, främst i centrum. Det är socialförvaltningen Centrum som organiserar arbetet med volontärer i skolorna.
  • Demokraterna har kommit med förslag om att satsa mer på volontärer i skolor i hela Göteborg.

Men det handlar också om det sociala. Tack vare Janne har de möjlighet att åka på utflykter oftare för att han är ett ”par extra händer att hålla i”, berättar Kristina Tropp.

– Och barnen har en extra person att vända sig till, vi behöver många vuxna. Det är jätteskönt när han kommer hit, säger hon.

Haroon Safi är en av eleverna i klassen. Han tycker om Janne, speciellt när han hjälper till med olika saker. Tidigare under dagen skulle Haroon lösa ett korsord, då lärde Janne honom vad en fyr var för något.

– Det är när båten glömmer vägarna, säger Haroon.

Haroon Safi löser ett matteproblem som läraren Kristina Tropp har skrivit upp på tavlan.
Haroon Safi löser ett matteproblem som läraren Kristina Tropp har skrivit upp på tavlan. Bild: Olof Ohlsson

Janne Otterström har hunnit med mycket i sitt yrkesliv. Han är utbildad socionom, men har också studerat matematik på universitetet och jobbat på fritids, Volvo och Ericsson. Efter en tid som arbetslös runt 2011 frågade en bekant om han vill börja på Backegårdsskolan, och där blev det ett vikariat i förskoleklass och på fritids.

– Sedan har jag liksom fortsatt och det har blivit mer och mer ideellt, säger han.

ANNONS

Nu hjälper han till i samtliga klasser på F – 6-skolan.

Varför är du här ideellt?

– För att det är roligt, det ger så mycket – det är min hobby. Barnen uppskattar ju att få hjälp, och så fort de klarar något så blir de så glada.

Han upplever att det finns ett behov av fler volontärer på Backegårdsskolan, men han tror också att fler skolor i Göteborg skulle ha nytta av en så kallad skolmorfar eller skolmormor.

– Jag har inget krav på att hålla ordning i klassen, även om jag också försöker hjälpa till med det. Men jag kan ägna mig åt en elev som behöver hjälp, och det är väl därför det behövs.

LÄS MER:Centern vill korta sommarlovet med två veckor

LÄS MER:Så blev grundskolebetygen – skola för skola i Göteborg

LÄS MER:De går på Göteborgs minsta skola – sex barn per vuxen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS