#jagärhär får priset Årets initiativ

Hon ville besegra hatet på nätet och startade #jagärhär. På tisdagskvällen fick föreningen priset Årets initiativ. – Det har varit mycket firande online, säger säger Mina Dennert, grundare.

ANNONS
|

Under tisdagskvällen delades priset Årets initiativ ut på Postmuseum i Stockholm. Vinnare blev #jagärhär, en förening som arbetar för att minska hatet på nätet.

Läs mer: Kämpar mot näthatet

– Det betyder jättemycket för oss att få ett sådant här pris. Det känns extra roligt nu när vi varit med ett tag. Jag tror att folk har haft tid att uppfatta vad det är vi gör, säger Mina Dennert, grundare.

Det var i maj 2016 som hon startade #jagärhär som en grupp på Facebook. I dag har #jagärhär även blivit en ideell förening som bland annat föreläser om källkritik i skolor. Arbete pågår även med att innehållet i Facebookgruppen ska bli en bok.

ANNONS

Läs mer: Projektet Jag är här blir bok

–Vi har massa grupper i andra länder också, det har spridits över hela Europa. Nu har vi drygt 75000 medlemmar i vår grupp i Sverige och nästan lika många ute i Europa, säger Mina Dennert.

Priset delades ut med anledning av internationella Frivilligdagen, som sedan 1985 årligen uppmärksammar volontärers arbete runtom i världen.

Läs mer: Många unga är superengagerade

Mina Dennert, som bor i Göteborg, var själv inte med under kvällens prisutdelningsceremoni i Stockholm. Men det har inte hindrat henne från att fira.

–Jag har inte firat något irl, men jag har firat en hel del online. I admingruppen har det varit fullt firande i kväll. Där är alla väldigt glada och det är mycket pepp. Många lägger ner sin själ i det här och man behöver lite priser för att bli peppad.

#jagärhär har tidigare fått ett flertal utmärkelser, bland annat Rättviseföreningens rättvisepris 2016, Årets samhällsaktör 2016 och Faktums pris för Årets integration 2016.

Läs mer: Prisas för sitt arbete

Bakom utmärkelsen Årets initiativ står Forum – idéburna organisationer med social inriktning tillsammans med IBM och Vinnova. I priset ingår konsultstöd och rådgivning från IBM med syfte att stärka sin verksamhet.

ANNONS

I juryns motivering står följande: ”#jagärhär har under året engagerat tusentals människor som med stort civilkurage, modiga samtal och sakliga inlägg skapat en balans i kommentarsfälten. Deras metoder har inspirerat människor att ta debatten även utanför nätet och har på kort tid blivit en av civilsamhällets viktigaste aktörer för demokrati och källkritik.”

Under kvällen delades även utmärkelsen Årets volontär ut. Vinnare i den kategorin blev Mahfozullah ”Maffe” Ganji, styrelseledamot och engagerad i ungdomsorganisationen Tamam Lund.

ANNONS