"Jag lider med dem"

ANNONS
|

Lina Baldenäs vet vad det vill säga att få ett fördröjt besked. Efter två felaktiga bedömningar på sin vårdcentral fick hon till sist diagnosen malignt melanom. När skandalen med de felaktiga provsvaren på SU nu växer går hennes tankar till de drabbade.

- De gjorde ju allt rätt och sökte vård. Enda felet de gjorde var att lita på provsvaren, och det ska man kunna göra, säger hon.

De 23 personer som nu kontaktats av SU lämnade sina hudprover mellan år 2006 och 2008. Som minst har det alltså gått två och ett halvt år sedan de fick sina felaktiga besked om att proverna var godartade.

ANNONS

- Att veta att det funnits så mycket tid för cancern att växa mer, det är fruktansvärt. Även om 90 procent ändå får rätt behandling från början när märket tas bort kan det finnas någon här som fått hela livet förstört, säger Lina Baldenäs.

När skandalen upptäcktes identifierades 27 fall där patologen bedömt hudprover som friska när de i själva verket rört sig om malignt melanom. En av dem som berördes var Per Rosberg som fick ett felaktigt provsvar förra året. Även om han själv är frisk, tack vare rätt behandling från början, är han kritisk till att så många felaktiga provsvar kunnat passera.

- Visst har den här läkaren som suttit och bedömt provsvaren gjort fel, men samtidigt måste det finnas ett kontrollsystem så att misstänkta felaktiga bedömningar kan upptäckas tidigare, säger han.

Det finns uppgifter om att den nu avstängde patologens kollegor misstänkt att han lämnat felaktiga provsvar men inte vågat säga det högt.

- Det är illa i så fall. Så ska det inte vara, man ska inte behöva vara rädd för att ifrågasätta en kollegas arbetssätt, särskilt inte när det gäller andra människors hälsa, säger Per Rosberg.

Väntar du dig ändrade rutiner inom SU nu?

- Ja, självklart, det har ju inte fungerat. Man tycker att det borde finnas ett system som är säkrare än så här, säger han.

ANNONS

Nystartade melanomföreningen finns än så länge bara som en sida på facebook. Lina Baldenäs är kontaktperson i Göteborg.

ANNONS