Ja till villavagnar för nyanlända

80 villavagnar på Lilleby camping ska bli tillfälliga bostäder för nyanlända. Under måndagens möte i fastighetsnämnden var moderaterna ensamma om att rösta nej till förslaget.

ANNONS
|

– Jag tycker inte att det är ett värdigt boende, att bo i en trailerpark, säger Hampus Magnusson (M).

Jahja Zeqiraj (S) säger att boendeformen är tänkt som en tillfällig lösning, och att nyanlända ska kunna bo i vagnarna i väntan på en annan bostad.

– Vi menar inte att det bara finns en lösning. Det här är bara ett av alternativen, säger han.

Kostnaderna per person och månad är beräknade till 8 500 kronor för de boende i villavagnarna. Det kan jämföras med priset för inhysning på vandrarhem eller hotell, som för en enda natt kan bli uppemot 2 000 kronor.

ANNONS

Villavagnarna ska vara redo för hyresgäster i början av oktober. Förutom att de saknar förrådsutrymme ska villavagnarna ska uppfylla miljö- och hyreslagstiftningens krav på bostäder. Tanken är att de nyanlända ska bo mellan en och fyra månader i vagnarna, innan de erbjuds en annan bostad. På så sätt hoppas Jahja Zeqiraj undvika stigmatisering kring boendeformen.

– Alla lösningar när de är akuta tenderar att bli stigmatiserande. Men förhoppningen är att vi så snart som möjligt hittar en annan bostad, säger Jahja Zeqiraj.

Enligt den så kallade bosättningslagen har kommunerna ansvar för att ordna bostad för personer som fått asyl i Sverige. Hampus Magnusson tycker att lagen är ohållbar, och vill se förändring.

– Att lägga ansvaret i knäet på kommunerna, det är en orimlig ordning. Vi behöver en flyktingpaus, på nationell nivå, säger han.

Jahja Zeqiraj håller inte med.

– Om det är någon som behöver en paus är det flyktingarna. De har fått rätt att stanna i Sverige, säger han.

Anna Ericson (MP) röstade ja till förslaget om villavagnar med blandade känslor.

– Det känns inte jätteroligt, men nödvändigt. Jag skulle hellre vilja sprida ut våra nya Göteborgare över staden. Men som det ser ut just nu finns ingen annan möjlighet, säger hon.

ANNONS

Utöver satsningen på villavagnar och tillfälliga bostäder hoppas fastighetsnämnden kunna minska bostadsbristen genom att locka bland annat villaägare att hyra ut rum till nyanlända. Detta är en satsning som även Moderaterna står bakom.

– Att hyra ut ett rum kan man vilja göra både av ekonomiska och humanitära skäl. Och den lösningen bidrar till integrationen, säger Hampus Magnusson.

ANNONS