Innan dåden - nazister fick militärutbildning i Ryssland

ANNONS
|

På fredagen lämnade Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål, in ett åtal mot tre män som misstänks för tre sprängdåd i Göteborg mellan november och januari.

– Att tre bomber placerats ut på det sätt som skett är naturligtvis oerhört allvarligt. Det är också så att två av tre sprängladdningar faktiskt exploderat. I det första fallet var ren tur att ingen skadades eller dödades. I det andra fallet har vi en mycket svårt skadad person. Det är klart att det här är tre väldigt allvarliga gärningar, säger Mats Ljungqvist.

De tre männen har alla kopplingar till nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

ANNONS

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, har Mats Ljungqvist sagt tidigare.

Missnöjda över NMR

Åklagaren ser dock inte att de aktuella gärningarna har något direkt koppling till organisationen.

– Vi kan däremot se att två av de här personerna har gett uttryck över missnöje mot Nordiska motståndsrörelsen och dess ledning för att de inte vill ta till det våld som är nödvändigt för en revolution, säger Mats Ljungqvist och fortsätter.

– Man ska ha klart för sig att Nordiska motståndsrörelsen, som de här tre är eller var medlemmar i, det är en organisation som är byggd på nationalsocialistiska principer och som genom revolution vill avskaffa demokratin och införa en nordisk regering byggd på nationalsocialistiska principer och att vägen dit går via revolution. Men revolutionen kan ske mer eller mindre våldsamt och två av de här tre personerna har gett uttryck för att de tycker att den här revolutionen ska vara våldsam.

Militär utbildning i Ryssland

Han berättar nu hur de förberedde sig inför dåden:

– Vi kan se att två av de här personerna har deltagit i en militär utbildning som har genomförts utanför Sankt Petersburg, i några övergivna byggnader där, säger åklagare Mats Ljungqvist och fortsätter.

ANNONS

– Den var ett par dagar upp till en vecka. Det var ganska intensivt. De började klockan sju på morgonen och slutade klockan tio på kvällen.

I förundersökningen finns bilder på dem från lägret.

– Vi har bilder i förundersökningen som visar hur de poserar med Kalasjnikovs iklädda uniformer, berättarMats Ljungqvist.

Vad var det för typ av utbildning?

-Det har varit frågan om en militär utbildning som har hållits av ryska imperiska rörelsen, en organisation som är ultranationalister och som har tillgång till vapen och som, jag förstått det, också deltar i striderna i Ukraina. Där har två av de här personerna varit på militär träning. De kom hem i augusti och två månader senare började de här bomberna placeras ut i Göteborg så vi misstänker att det finns ett samband däremellan.

Han fortsätter:

– Valen av mål, det vill säga syndikalistiskt forum och två flyktingförläggningar det är mål som ligger i linje med vad den svenska vitmakt-miljön tycker är rimliga mål.

Inte terroristbrott

Mats Ljungqvisthar tidigare sagt att dåden kan komma att rubriceras som terrorbrott - men det är inget som de nu åtalas för.

– Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, säger Mats Ljungqvist.

ANNONS

Om trion kan hautfört attentaten med syfte att det ska injaga fruktan hos befolkningsgrupp har utredarna funderat mer på - om den omständigheten kan uppfyllas.

– Men då kan man säga att de här gärningarna kanske inte räcker för att skapa skräck i hela Sveriges befolkning. Frågan är då att se om man kan se flyktingarna - som drabbats av de här attentaten - kan man se dem som en befolkningsgrupp? Där är det på det sättet att med en befolkningsgrupp avser man en mer avskild grupp, det kan vara sunnimuslimer, judar, shiamuslimer, medlemmar av livets ord. Men att betrakta flyktingar från hela världen som en befolkningsgrupp låter sig inte göras. Det betyder att vi landar på att det inte är terroristbrott.

LÄS MER: Här är männen som häktats för bombdåden

Allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök

Rubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse och försök därtill. Två av dem åtalas också för mordförsök på en städare, alternativ synnerligen grov misshandel.

I ett pressmeddelande skriver åklagarmyndigheten att en person åtalas för att han bland annat har tillverkat samtliga tre bomber och i vart fall vid ett tillfälle placerat ut bomben. En person åtalas för att ha tillhandahållit sprängmedel och andra vitala delar till bomberna I Västra Frölunda och vid Lilleby camping. En person åtalas för att han vidtagit olika åtgärder inför utplaceringen av bomben i Lilleby.

ANNONS

LÄS MER: Nazister misstänkta för bombdåd i Göteborg

Städare skadades allvarligt

Den 11 november förra året inleddes brottsserien. Sent på kvällen detonerades en bomb vid ett syndikalistiskt bokkafé på Övre Husargatan nära Linnéplatsen i centrala Göteborg.

I stämningsansökan skriver åklagaren att bomben hade kunnat "döda en människa i dess omedelbara närhet".

Nästa bombdåd ägde rum i början av januari. Då exploderade en bomb vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. En man i 30-årsåldern som arbetare som städare på asylboendet fick livshotande skador vid dådet och har fått bestående skador i benen.

Efter några veckor, den 25 januari, hittades den tredje bomben bakom en husvagn på Lilleby Camping. Den exploderade inte på grund avett konstruktionsfel. Men enligt åklagaren hade "bomben kunnat döda en människa i dess omedelbara närhet".

Polisen misstänkte samma personer kunde ligga bakom samtliga tre dåd och överlämnade ärendet till Säpo och riksenheten för säkerhetsmål och det är de som lett utredningen.

Sprängmedelförråd hittades

Tre personer åtalas nu som sagt för inblandning i sprängdåden, en man i 25-årsåldern misstänks för inblandning i samtliga fall och för mordförsöket.

I en handling som åklagaren tidigarelämnat in till tingsrätten framgår det att det finns dna på ett "flertal ställen på vitala delar av bomben samt på den cykel som bomben hade placerats på" vid vid Syndikalistiskt forum. Åklagaren anser därför att det visar att han "tillverkat samt placerat ut den aktuella bomben".

ANNONS

Mannen i 25-årsåldern sitter häktad, likaså en man i 50-årsåldern som misstänks för delaktighet i sprängningen i Västra Frölunda och bomben på Lilleby Camping.

Enligt en handling som åklagaren lämnat in till tingsrätten framgår att polisen hittat både ett sprängmedelsförråd och instruktioner för hur man bygger bomber likt dem som använts vid dåden hemma hos mannen. Dessutom är det så att även andra "vitala delar i bomberna har kunnat spåras till NN". "Sammantaget pekar förundersökningen med styrka för att NN tillhandahållit de sprängmedel som använts", skrev åklagaren i handlingen.

Den tredje mannen, i 20-årsåldern, är på fri fot. Han har kopplats till bomben på Lilleby camping.

Köpte äggklockor

Som bevisning mot männen finns bland annat vittnesuppgifter om hur två av de åtalade köpte äggklockor - som använts vid två av bomberna och DNA-spår från en av dem.Och på mannen i 50-årsålderns dator hittade polisen en mapp som var döpt till "terror". I denna fanns en beskrivning av en tidsutlösning för bomber av den typ som som använts.

Man har också spanat på dem:

– Vi har inte kunnat följa de här tre personerna dygnet runt men vi har haft möjlighet att ibland se vad de har för sig. Vi kan bland annat se att man träffas på en parkering den 30 december i Göteborg och lyfter över något från en bil till en annan. Men vad det var man lyft över det visste vi inte då och det vet vi inte i dag heller. Men vi misstänker att det kan vara sprängmedlet de lyfter över. Vi kan se att de direkt efter så åker två personer i väg och handlar delar som hittas i de här bomberna. Vi har fått korta ögonblicksbilderhelt enkelt,sägerMats Ljungqvist.

ANNONS

Hittade handbok

Vad är den starkaste bevisningen?

– De starkaste bevisenär nog de här omständigheterna taget tillsammans. Vi har dels DNA som binder en av de här personerna till två av bomberna. Vi har via olika utredningar kunnat knyta att sprängmedlet i två av de här bomberna kommer ifrån en person och det förråd av sprängmedel som hittades där. Vi har kunnat se olika möten och inköp av vitala delar som hittas i de här bomberna. Alla de här indicierna blir väldigt, väldigt starka. Tillsammans utesluter dem andra möjligheter menar jag, sägerMats Ljungqvist.

Man hittade också Turner diaries hemma hos dem.

– Det är en bok som beskriver hur man som ensam person eller i en liten, liten grupp kan genomföra olika attentat i syfte att destabilisera staten och tillslut faktiskt genomföra en revolution. Mycket av det som Turner diariesinnehåller, principer bland annat, tycker vi kan spåras till de här tre attentaten. Det är en ganska radikal skrift som inte så hemskt många har läst eller har hemma. Men samtliga de här tre personerna har haft den här boken hemma och det tycker vi är intressant, säger Mats Ljungqvist.

Enligt Expo beskriver FBI boken som terroristbibeln och berättar att Oklahomabombaren inspirerades av den vid terrorattacken som tog 168 människors liv.

ANNONS

Nekar till brott

De åtalade nekar till brott.

- Den enda kommentar jag lämnar i nuläget är att min klient nekar till brott, säger Thomas Håkansson som försvarar mannen i 50-årsåldern.

Michael Hansson försvarar mannen i 25-årsåldern.

- När det gäller de här bomberna så har han förnekat det rakt av och han har inte förändrat sin inställning hittills, säger advokaten och fortsätter.

- Åklagaren har uppfattning att han har lämnat vissa spår så det blir väl en diskussion hur och när de här spåren kan ha avsatts i så fall.

Mer vill han inte kommentera i nuläget.

GP söker även den tredje mannens advokat.

– Jag tycker inte att de har lämnat några förklaringar egentligen, säger åklagaren om vad de åtalade sagt i förhör.

Rättegången väntas starta den 21 juni och kommer pågå i tre dagar.

– Om de döms för det här fullt ut så är det frågan om många, många års fängelse, för två av dem i alla fall, sägerMats Ljungqvist.

ÖVRE HUSARGATAN - VÄSTRA FRÖLUNDA -LILLEBY CAMPING

11 november kl. 22:17Sprängning vid bokkafé

På kvällen skedde en explosion utanför ett bokcafé tillhörande Syndikalistiskt Forum. Ingen människa skadades, men en stor ruta krossades och husets fasad skadades. En sprängladdning hade fästs på en stulen cykel. ”Utifrån bombens placering så hade allmänhet kunnat dödas”, förklarade kammaråklagare Mats Ljungqvist.

En man i 25-årsåldern åtalas för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagaren har han "ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan/andra tillverkat bomben samt transporterat den till explosionsplatsen".

5 januari kl. 15:30Sprängning vid container

En kraftig explosion inträffade vid en container nära ett hotell som fungerar som flyktingboende. En man anlitad av Migrationsverket fick mycket allvarliga skador och ett 60-tal boende evakuerades. "Han ska ha varit på väg att slänga två soppåsar, varav en av påsarna smällt", berättade polisen.

Mannen i 25-årsåldern och mannen i 50-årsåldern åtalas för försök till mord, alternativt synnerligen grov misshandel samt allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagaren har den yngre av männen tillverkat bomben och den äldre av dem har"tillhandahållit vitala komponenter till bomben såsom dynamit samt gul och blå poltråd". I andrahand misstänks mannen i 50-årsåldern för medhjälp.

25 januari kl. 12:38 Bomb hittad vid flyktingboende

Campingens vaktmästare hittade en misstänkt låda med sladdar i. ”Han tänkte flytta den först, men ångrade sig sedan”, berättade Ami Höglund, campingens föreståndare som larmade polisen. Flyktingboendet utrymdes och nationella bombskyddet konstaterade efter sin undersökning att det handlade om en riktig bomb.

Samtliga tre åtalas för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Åklagaren skriver att mannen i 25-årsåldern ska ha köpt "vitala komponenter till bomben", tillverkat den och deltagit vid rekognoserat campingen innan eller då bomben placerades ut. Mannen i 50-årsåldern misstänks för att ha"tillhandahållit vitala komponenter till bomben såsom dynamit samt sprängkapsel". Och mannen i 20-årsåldern misstänks för att ha köpt"vitala komponenter till bomben" ochdeltagit vid rekognoserat campingen innan eller då bomben placerades ut.

ANNONS