Tjuvarna slog till när Ove och Sofia Nyström och sonen Vincent var hemma.
Tjuvarna slog till när Ove och Sofia Nyström och sonen Vincent var hemma.

Inbrott när familjen var hemma

ANNONS
|

Klockan är strax innan sju på morgonen och Ove och Sofia Nyström har precis vaknat. De ligger och småpratar i sängen tillsammans med sin lilla son Vincent när de plötsligt hör hur någonting krossas, följt av tumult och springande steg.

– Jag tänkte att nu är det någon i huset, så jag tog på mig shorts och sprang ner för trappan. Då hade tjuvarna redan hunnit ut, säger Ove Nyström.

Allt skedde på under en minut. Någon hade krossat rutan till altandörren på baksidan av huset med en sten, låst upp den och plockat med sig en laptop och ett Playstation 3.

ANNONS

Vardagsrumsgolvet var fullt av leksaker, stenen hade landat mitt ibland dem. Allt var täckt av glassplitter.

Några dagar senare har chocken lagt sig. Den trasiga altandörren står öppen mot junisolen. Ove Nyström visar vilka skåp som tjuvarna hann leta igenom innan de försvann. De hittade doftljusen, men inte TV-spelen.

– Prylarna struntar jag i egentligen, det som känns otäckt är att de bröt sig in i vårt hem. Men det är riktigt tråkigt att alla bilder som fanns på datorn är borta. Det känns obehagligt att någon främling skulle kunna titta på såpass privata grejer. Festivaler vi varit på tillsammans, bilder från BB när Vincent föddes, bröllopsfoton, säger Ove Nyström.

Den senaste veckan har en rad familjer i Göteborgsområdet fått oönskade påhälsningar på natten eller morgonen. Natten till fredag fick Göteborgspolisen hela fyra larm om inbrottsförsök. En mamma med tre barn i Tolltorp väcktes av att någon bröt sig in i huset, men lyckades skrämma bort tjuven. I området på Hisingen där familjen Nyström bor drabbades ytterligare två hus i söndags morse.

– Vi har inte ens bott här i ett år. Man tror ju aldrig att sådant här ska hända. Många av grannarna har larm, och vi funderade på att installera ett, men det var så dyrt att vi struntade i det. Nu kommer vi såklart skaffa det ändå, säger Sofia Nyström.

ANNONS

Familjen Nyström har städat vardagsrummet grundligt, diskat allt som låg på golvet och satt en spånskiva för det stora hålet i fönstret till altandörren. Det kommer dröja flera veckor innan rutan kan ersättas. Vincent har fått tillbaka sin favoritnalle efter att den finkammats.

– Man är fortfarande orolig att det ska gömma sig glasbitar någonstans. Det hela känns äckligt, men nu är vi ändå ganska lugna. Grannarna har stöttat och hjälpt till, och poliserna som var här och tog fingeravtryck sa att det är väldigt liten risk att tjuvarna skulle komma tillbaka hit, säger Sofia Nyström.

Så skyddar du dig mot inbrott:

Se över dina lås och byt till bättre om det behövs, både på ytterdörr, altandörr och fönster.

Märk dina tillhörigheter så de blir lättare att identifiera och svårare att sälja vidare.

Berätta inte för hela världen via sociala medier om du ska vara hemifrån.

Hjälps åt med grannarna att hålla koll när någon är bortrest. Be dem till exempel tömma posten regelbundet.

Om du ser eller hör något misstänkt: kom ihåg att det är bättre att ringa polisen en gång för mycket än en gång för lite.

ANNONS