Vem har råd att bjuda hela klassen på aktivitetskalas exempelvis på Lek- och buslandet?
Vem har råd att bjuda hela klassen på aktivitetskalas exempelvis på Lek- och buslandet?

Inbjudningar till barnkalas vållar debatt

ANNONS
|

"Hur kan man bara bjuda vissa i klassen?", undrade resurspedagog Katarina Alfredsson i en insändare i tisdagens GP. Hon menar att urvalet förstärker hierarkin i klasserna. På GP:s Facebook-sida strömmar det in kommentarer till insändaren, här är några exempel:

"Men jisses, vem får plats med 25-30 ungar hemma??? Eller har råd att bjuda så många på "aktivitets-kalas" (bowling, badpalats osv)??? Man bjuder väl de kompisar barnet leker med mest, sen har de kanske vänner utanför skolan med som de vill ha med också?! Skulle aldrig kunnat ha kalas för min dotter om vi skulle behövt bjuda hela klassen..."

Läs också: Insändare: Hur kan ni bjuda bara vissa i klassen?

ANNONS

"I våras blev alla killar utom två i sonens klass bjudna på kalas.Jag var väldigt tydligt mot min son att både pojken och dennes föräldrar betedde sig dumt. När min son själv hade kalas några veckor senare, bjöd han alla, trots att det är några han verkligen inte ville ha där."

"Lär barnen från början att livet inte är rättvist och att de känslor som följer med detta får man lära sig att hantera. Att exkludera ett fåtal i klassen är inte ok men för övrigt får det vara upp till var och en. Vi vuxna bjuder ju bara de vi vill umgås med och det antal som vi anser oss ha råd med. Så var ligger skillnaden?"

"Helt underbart att läsa kommentarer! Föräldrar ställer höga krav på att skolan ska arbeta inkluderande, dvs alla ska vara med och delaktiga. Men på fritiden så väljer man ut och sorterar barnen."

Inte bara föräldrar utan också skolor i Göteborg har olika regler angående hur man bjuder in till kalas.

– Om man inte bjuder alla får man inte dela ut inbjudningarna i skolan, men utanför skolan har vi inga regler, säger Siv Ljung, rektor på Ånässkolan.

ANNONS

På Hammarkullsskolan har de inga regler alls angående inbjudningar.

– Jag har svårt att tänka mig att sätta upp regler för vilka barn ska få bjuda till sina kalas, säger Ata Ala, rektor på Hammarkullsskolan.

Kungsladugårdsskolan vill inte heller reglera vilka barnen ska bjuda men rekommenderar att dela ut inbjudningarna diskret utanför skolan, enligt rektor Kerstin Karlsson.

Lågstadieföräldern Sharawan Lawström tycker att det är bra om barnen inte tillåts att dela ut inbjudningarna i skolan.

– Om man inte bjuder alla får man posta inbjudningarna i stället.

Mamma Angelique Rosello tycker att det är en regel man borde skippa.

– Man måste visa barnen hur världen ser ut. Men det är såklart tråkigt för barnen som inte blir bjudna. Om man bjuder in tre av sina närmaste kompisar då är det okej, fast man bör inte bjuda nio av tio klasskompisar.

Pappan Jonas Tibbling känner inte att han kan tvinga sin son att ha stora kalas om sonen inte vill. Men han håller med om att man då inte ska dela ut inbjudningar i skolan. Även om han tror att barnen inte kommer att hålla sig från att prata om kalaset i skolan ändå.

ANNONS