Ilska efter Johnny Magnussons uttalande

ANNONS
|

I dag tar Johnny Magnusson (M) över styret av VG-regionen och i dagens GP ger han bland annat sin förklaring till varför det blev ett så tydligt nej i folkomröstningen om trängselskatten.

- Jag ser det som att gräsrötterna tog chansen att knäppa pamparna på näsan, förklarade han.

I nästa andetag och från sin nuvarande position sade han sig också se att folka i Göteborg i vissa avseenden skiljer sig från andra västsvenskar.

Han sade:

- Göteborgare är emot allting, de överklagar och bråkar om alla förändringar. Ibland är det ungdomar, som när det gäller landshövdingehusen i Gårda, men oftast är det äldre herrar som har för lite att göra.

ANNONS

Uttalandet har på morgonen retat gallfeber på läsarna. Så fort GP:s Caroline Karlsson öppnade chatten för synpunkter började kommentarerna strömma in.

Tobias1 skrädde inte orden:

"Det är ju känt, genom historien, att människor med makt förr eller senare slutar att lyssna på människor. De går in i ett annat stadie i livet och kommer ut som – maktfullkomliga. De sätter sig själva på de riktigt höga hästarna och även – kungastolar om det vill sig riktigt illa. Dessa maktfullkomliga människor brukar även kallas tyranner, diktatorer och envåldshärskare. Gemensamt för dessa människor är, att de inte brukar klara av att härska speciellt länge. De störtas och sopas bort från arenan. Johnny Magnusson (M) håller på att förvandla sig själv (om han inte ser upp) till maktfullkomlig. Ett första tecken på detta, är arrogans. Idag är människor mer medvetna och ifrågasättande än tidigare. Därför vet vi tack och lov att Johnny Magnussons uttalande inte är annat än ett tecken på att han nu är en bitter surgubbe.

Cecilia är en annan som reagerar mot uttalanden. Hon skriver "Oerhört arrogant av Johnny Magnusson och Moderaterna att påstå att göteborgarna är "bråkiga" istället för att vara självkritiska till hur de drivit trängselskatten och Västsvenska paketet. Inte konstigt att förtroendet för politikerna är rekordlågt!!

ANNONS

Signaturen Helena menar att "Johnny Magnusson (M) avfärdar folkomröstningsresultatet med att göteborgare skulle vara ovanligt bråkiga och därför ska köras över. Vad säger man!?"

Medan Gunnar undrar om "det istället kan vara så att Göteborgs politikerkår har så dålig kontakt med verkligheten, att de tar så ogenomtänkta beslut, att folket reagerar?"

Det finns också de som ger Johnny Magnusson sitt stöd.

Ewa håller helt och hållet med honom ooch skriver bland annat: "Om Johnny Magnussons uttalande om att Göteborgare är förändringsovilliga kan jag bara hålla med till 100 %.Det finns nog ingen stad i hela Sverige där man så konsekvent överklagar och sätter sig emot alla förändringar som föreslås. Däremot kan man ju bara undra över de ordval som nämnde Magnusson har valt att använda om invånarna i Göteborg stad. Inte direkt smidigt..men men..vad kan man förvänta sig av en äldre medelålders + man."

Patrik Andersson, samordnare för nätverket Yimby Göteborg, säger till gp.se att han delvis håller med Johnny Magnusson om att det ofta är äldre herrar som protesterar till förändringar i stadsbilden.

- Men uttalandet var generaliserande och klantigt formulerat och tar fokus från sakfrågan. Det skapar dessutom än mer frustration i gruppen, säger han.

ANNONS

Patrik Andersson tror heller inte att göteborgare, vare sig de är ungdomar eller äldre herrar, är mer motvalls än invånare i grannkommunerna.

- Det växer fram motståndsrörelser överallt. I till exempel Lerum gick ju ett lokalt missnöjesparti till val på att man inte skulle få bygga högre än tre våningar inom kommunen.

GP har sökt Johnny Magnusson för en kommentar.

.

Läs också: Nye regionbasen tror på trängselskatt

ANNONS