Kristofer Lundberg är ordförande i Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Hyresgästföreningens förbundsstyrelse har dock beslutat att med omedelbar verkan ta över ledningen över regionen.
Kristofer Lundberg är ordförande i Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Hyresgästföreningens förbundsstyrelse har dock beslutat att med omedelbar verkan ta över ledningen över regionen. Bild: Anna Tärnhuvud

Hyresgästföreningen i väst fråntas sina befogenheter

Styrelsen för Hyresgästföreningen i västra Sverige blir av med samtliga befogenheter, rapporterar Hem & Hyra. Detta sedan revisorer upptäckt "starka indikationer" på att beslut rörande medlemspengar fattats emot föreningens regelverk.

ANNONS
|

Hyresgästföreningens högsta ledning kommer med omedelbar verkan ta kontroll över region Västra Sverige. I ett pressmeddelande skriver förbundsstyrelsen att de upptäckt flera allvarliga saker "som tydligt visar att regionstyrelsen inte har den kontroll över regionen som krävs och efterfrågas."

Till tidningen Hem & Hyra säger förbundsordförande Marie Linder att det finns "starka indikationer" på att beslut om hur medlemmarnas pengar ska användas inte fattats i enlighet med Hyresgästföreningens stadgar och principer.

Totalt ska det röra sig om sexsiffriga belopp.

– Vi agerar för att säkerställa en säker hantering av regionens resurser. De ska vara till medlemmarna i hela regionen och inga andra, säger Marie Linder i ett pressmeddelande.

ANNONS
Marie Linder är förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
Marie Linder är förbundsordförande för Hyresgästföreningen. Bild: Christian Gustavsson

Upptäcktes under hösten

Upptäckten gjordes av förtroendevalda revisorer under hösten. Därefter tog auktoriserade revisorer över och och nu är deras första utredning klar.

Nu kommer man tillsätta en oberoende utredare som bland annat ska intervjua samtliga ledamöter i regionstyrelsen i Västra Sverige.

– Samtidigt fortsätter både våra auktoriserade och förtroendevalda revisorer sin granskning, säger Marie Linder till Hem & Hyra.

Vad som händer med styrelsen i region Västra Sverige framöver beror på vad som framkommer i utredningen. Men:

– Vi rekommenderar nuvarande ordförande för region västra Sverige att ta en time-out under tiden som utredningarna pågår, säger Marie Linder i pressmeddelandet.

Ekonomi – inte politik

GP har tidigare berättat om den politiska strid som pågår inom Hyresgästföreningen i väst. I Hem & Hyra betonar dock Marie Linder att det som nu sker handlar om ekonomi, inte politik.

LÄS MER:Anklagelsen: Hyresgästföreningen kapat av kommunister

GP har utan framgång sökt regionordförande Kristofer Lundberg. Till tidningen Hem & Hyra avböjer han att kommentera saken, med hänvisning till att han fick kännedom om vad som hänt först när tidningen kontaktade honom.

Hyresgästföreningens regionchef i väst, Pedram Kouchakpour, avböjer även han att kommentera saken och hänvisar till förbundet.

ANNONS