Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Anticimex

Hyresgäst larmade inte om vägglöss i Hisings Backa

Vägglöss började sprida sig till flera grannar som bodde i ett hyreshus i Hisings Backa. En lägenhet kunde pekas ut som härd för krypen.
Men efter flera saneringar kom problemet tillbaka till hyreshuset – ett år senare.
Hyresgästen som bodde i lägenheten hade inte slagit larm om att vägglössen var tillbaka. Nu vräks han, enligt Hem & Hyra.

ANNONS
|

Det var förra året som hyresgästerna märkte av ohyran som tagit sig in i hyreshuset. Anticimex ryckte ut och kunde konstatera att minst fem lägenheter hade drabbats av vägglöss.

En saneringsfirma kallades till platsen och hittade spridningsplatsen: en etta som var totalt invaderad av vägglöss. Från lägenheten hade krypen tagit sig vidare till flera andra bostäder.

I en rapport till hyresvärden, som Hem & Hyra tagit del av, beskrevs det som ”extrema mängder” och vägglöss ”överallt”. Mannen som bodde i lägenheten ska ha varit medveten om att han hade ohyra i sitt hem. Men trots det hade han inte larmat hyresvärden.

ANNONS

Ytterligare ett utbrott – ett år senare

De drabbade lägenheterna fick genomgå en omfattande sanering. De krävdes två saneringar innan ohyran försvann och hyresgästerna blev tillsagda att höra av sig om vägglössen kom tillbaka.

Men det skulle dröja ett år innan grannarna larmade om ohyran igen. Denna gången hade även ett av Göteborgs sjukhus hört av sig. De ville varna om en man som hade tagit med sig vägglöss till sitt vårdbesök. Mannen var samma hyresgäst som bodde i härdlägenheten året innan.

Hyresvärden inspekterade lägenheten igen och kunde då konstatera att det fanns vägglöss där även denna gång. Men likt förra året hade mannen inte slagit larm.

Vräks från ettan

Hyresbolaget valde att säga upp mannen som hyresgäst – något som han själv vägrade. Enligt Hem & Hyra prövades uppsägningen av hyresnämnden i Göteborg som till slut meddelade att han var tvungen att lämna lägenheten.

Enligt mannen själv var han inte ensamt ansvarig för vägglössen – och la bland annat skuld på grannarna. Hyresnämnden menade dock att det stod klart att ohyran kom från hans lägenhet.

Senast i slutet av oktober ska mannen ha flyttat från lägenheten.

Vägglössutbrotten kostade cirka 100 000 kronor, utöver avtalet som hyresvärden har med Anticimex.

LÄS MER:Kollektivtrafiken i Paris plågas av vägglöss

LÄS MER:Löss på sjukhus bekämpade med ånga

LÄS MER:Vägglöss på Annedals äldreboende i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS