Hur mycket skall våra poliser tåla?

Jag frågar poliserna varför de inte gör något och får svaret att deras order för tillfället är att agera ickekonfrontativt. Det är inte utan att det går att ana en uppgivenhet i deras blickar.

ANNONS
|

Det är sen sommarkväll i den problemdrabbade stadsdelen Kronogården i Trollhättan. Det har varit upplopp i flera dagar och såväl poliser som väktare har blivit utsatta för stenkastning. Jag är där för att bevaka vad som sker och pratar med några poliser på plats. Samtidigt kör två personer på motorcyklar förbi. Förarna som inte bär hjälm pressar upp sina maskiner på bakhjulet, stannar vid en parkerad polisbil och bränner gummi i asfalten innan de försvinner. Därefter kommer bilar med nedvevade fönsterrutor och personer sticker ut händerna och pekar finger medan de skriker "snutfittor". På det sättet fortsätter provokationerna under kvällen.

ANNONS

Jag frågar poliserna varför de inte gör något och får svaret att deras order för tillfället är att agera ickekonfrontativt. Det är inte utan att det går att ana en uppgivenhet i deras blickar.

Vid ett annat tillfälle, i en Göteborgsförort, är jag på plats för att intervjua några poliser om deras arbete. Vi promenerar runt i området när ett ungdomsgäng plötsligt blockerar vägen och grymtar som grisar för att markera vad de tycker om att poliser kommer till deras kvarter. Innan de försvinner från platsen åker fingrarna upp i luften och de ber poliserna dra åt helvete. Poliserna suckar och säger att de är vana och att det tyvärr inte finns mycket de kan göra.

Polismans bostad besköts

Det här beteendet har jag sett många gånger när jag bevakat oroligheter i Sveriges förorter. Det handlar om en respektlöshet och attityd som jag ser går i arv från generation till generation, och poliser jag pratar med säger att situationen blir allt värre.

En färsk undersökning från polisförbundet visar att sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld har ökat de senaste två̊ åren. I rapporten vittnar poliser om att hoten nu även drabbar deras familjer.

Så sent som förra helgen besköts en polismans bostad i Västerås och polisstationerna i Växjö, Kinna och Vännäs utsattes för attacker. Veckan dessförinnan sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg.

ANNONS

Efter den senaste tidens dåd har Stefan Löfven sagt att polisen skall få mer resurser. Som så ofta inom politiken är det ännu ett exempel på hur politiker försöker släcka bränder de själva anlagt. Självklart är det bra med mer resurser, men om man menar allvar måste även grundproblemet analyseras. Det handlar om en skenande respektlöshet mot den svenska ordningsmakten, och innan våra ansvariga politiker är beredda att svara på varför det blivit så här illa i samhället kommer ingenting att förändras. I väntan på detta måste polisen snarast få befogenheter att ingripa stenhårt mot dem som inte kan respektera den yrkesgrupp som är satt att upprätthålla lag och ordning i Sverige.

ANNONS