Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. Bild: Anders Ylander

Hundratals taxibilar står stilla – efter cyberattack mot alkolås

Flera hundra taxibilar i Göteborg blev omöjliga att starta på torsdagsmorgonen. Felet beror på en attack mot alkolåstillverkaren, som påverkar mängder av fordon i de nordiska länderna, bland annat göteborgare med färdtjänst.
– Det är beklagligt att det drabbar så många resenärer. Det känns inte bra, säger Mattias Grahn, pressansvarig på Taxi Göteborg.

ANNONS
|

Det var vid tretiden natten till torsdagen som felen först upptäcktes. Flera chaufförer vid Taxi Göteborg kunde inte logga in i bilarnas system, på grund av ett fel på alkolåsen.

– Det är de som reglerar att fordonen kan starta, vilket i sin tur påverkar stora delar av lokalsamhället skolskjutsar och färdtjänst och så vidare, säger Mattias Grahn, pressansvarig på Taxi Göteborg.

Enligt Mattias Grahn ansvarar Taxi Göteborg för cirka 2 000 resor om dygnet. Under torsdagen arbetade företaget med att kontakta de som hade resor inplanerade och försöka planera om.

– Det är beklagligt att det drabbar så många resenärer. Det känns inte bra.

ANNONS

Alkolås i nästan alla bilar

Enligt Mattias Grahn gäller problemet en specifik alkolås-modell, en modell som de använder i nästan samtliga av deras bilar.

– Om detta blir långvarigt så undersöker vi om vi kan tillfälligt koppla ur alkolåsen, det är olika från bil till bil. Men vi har även krav på alkolås att förhålla oss till.

På eftermiddagen meddelar det drabbade bolaget att en cyberattack tros vara orsaken till problemet.

– Vad vi vet nu så är det någon form av cyberattack, eller i alla fall så är det en datum-manipulation, som har skett i våra alkolås, säger vd:n på Dignita, Anders Eriksson, till Sveriges Radio Ekot.

Dignita har felsökt problemen under torsdagen och tagit fram en tillfällig lösning. Alkolåsen är inställda på fel datum och genom att manuellt återställa varje enhet till en tidpunkt före 1 april 2021 kan felet avhjälpas, menar företaget. Men det är inget som användarna själva kan göra. Därför måste samtliga påverkade enheter i alla påverkade länder lämnas till en auktoriserad servicetekniker för att åtgärdas. Då kommer alkolåsen, och i förlängningen det påverkade fordonet, att fungera igen. Däremot blir det fortfarande fel i loggfiler och liknande där fel datum kommer att ha noterats.

Med tanke på att problemen just är kopplade till första april ligger teorin nära till hands att det skulle kunna röra sig om ett aprilskämt. Men om det kan vara så vet inte Dignitas vd Anders Eriksson.

ANNONS

– Jag har ingen aning, men i så fall är det ett extremt dåligt aprilskämt, säger han till Sveriges Radio.

Dignitas uppmanar också användare att följa utvecklingen på företagets hemsida eftersom deras ”kundservice är överbelastad”.

Sammanföll med studiedag

Bland de som påverkas av problemet finns de som använder skolskjuts. Enligt grundskoleförvaltningens presstalesperson Marie Åhman finns det ingen exakt siffra på hur många som fått problem men eftersom många elever hade studiedag på skärtorsdagen var resorna färre än vanligt.

– Så det är endast de som är på fritidshemmen trots att det är studiedag som drabbas, säger hon.

Mikael Olsson, trafikledare på Göteborgs trafikkontor, meddelar också att man tack vare studiedagen har haft mycket ledig kapacitet och att andra trafikbolag har kunnat ta över samtliga resor under torsdagen.

Alla som reser med de gröna färdtjänstfordonen kan därför förvänta sig att deras fordon kommer att komma i tid.

ANNONS