I filmen Hundra dagar får vi följa Kamal, Jenny, Anna, Jennifer, Maria och Marcus, som på olika sätt drabbades av den första coronavågen i Sverige.
I filmen Hundra dagar får vi följa Kamal, Jenny, Anna, Jennifer, Maria och Marcus, som på olika sätt drabbades av den första coronavågen i Sverige.

Hundra dagar nominerad till Röda Korsets journalistpris

GP:s satsning på att följa sex personers liv under coronapandemin förra våren är ett av åtta nominerade bidrag till Röda Korsets journalistpris.
– Det känns jätteroligt att nomineras till ett så fint pris med så tuff konkurrens, säger dokumentärens skapare Karin Jansson.

ANNONS
|

Röda Korsets journalistpris belönar journalistiska insatser som fokuserar och förklarar de humanitära konsekvenser som katastrofer och kriser får.

Dokumentären Hundra dagar följer sex personer som på olika sätt påverkats av pandemin. Från Marcus, som kämpar för att hans krog ska överleva, till Anna, som kämpar för att patienter ska överleva, och elitfotbollsspelaren Kamal som själv kämpar för att överleva.

– De som har hört av sig efter publicering verkar på olika sätt drabbats av de här människornas berättelser. Olika personer verkar ha påverkats av olika öden. Det har varit glädjande att filmen verkar tala till olika människor, säger Karin Jansson.

ANNONS

Tillbaka till pandemins första månader

Ambitionen med filmprojektet var att försöka dokumentera och förklara en tid, som de flesta nog minns som turbulent och orolig idag. Pandemin är på inget sätt över men även en vida spridd och potentiellt dödlig smitta blir till slut en del av människors vardag. Så var det inte förra våren. Den här filmen är ett sätt att minnas hur livet var då.

– Vi kände att det var en jättestor nyhetshändelse som pågick. Det ville vi försöka följa, framför allt när ingen riktigt visste hur pandemin skulle utveckla sig, säger Karin Jansson.

Karin Jansson, reporter på Göteborgs-Posten.
Karin Jansson, reporter på Göteborgs-Posten. Bild: Jonas Lindstedt

Röda Korsets journalistpris har delats ut sedan 2006 och vinnaren får ett resestipendium på 30 000 kronor. Dokumentären Hundra dagar har också nått en bredare publik än de som brukar ta del av GP:s journalistik; filmen köptes in av SVT som sände den i oktober förra året.

LÄS MER:SVT köper GP:s dokumentär ”Hundra dagar” om coronapandemin

Flera bidrag om Sverige

Med tanke på vilka frågor som Röda Korset fokuserar på är det naturligt att organisationens journalistpris har en slagsida åt utrikesjournalistik. Men i år är det flera nominerade bidrag som på ett eller annat sätt handlar om Sverige. Louise Sandborg är tillförordnad nyhetschef. Hon var tv-chef under arbetet med Hundra dagar.

– Jag tycker att Karin på ett väldigt fint sätt har lyckats fånga en rad människoöden mitt i den första vågen av coronapandemin. Vi är stolta, hedrade och glada över att den uppmärksammas i ett sådant fint sammanhang, säger hon.

ANNONS

Vinnaren presenteras senare i vår.

LÄS MER:Förre Blåvitt-talangen sjuk i covid-19 – vårdades på intensiven: "Bad till Gud"

Här är samtliga nominerade:

Vipeholmsanstalten av reporter Randi Mossige-Norheim, Sveriges Radio

Pandemins paradox av reporter Jens Mikkelsen och fotograferna Lars Brundin och Hussein el-Alawi, Sydsvenskan

Ali och tusentals andra flyr Sverige av fotograf Alexander Mahmoud och reporter Niklas Orrenius, Dagens Nyheter

Klimatkrigarna − striden om Amazonas av reporter Staffan Lindberg och bildjournalist Andreas Bardell, Aftonbladet

Konflikterna i Armenien och i Tigray/Etiopien av utrikeskorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Salim Alsabbagh, Sveriges Television

Explosionen i Beirut av utrikeskorrespondent Stina Blomgren och fotograferna Tilo Gummel och Pablo Torres, Sveriges Television

De yazidiska mödrarnas förlorade barn av utrikeskorrespondent Cecilia Uddén, Sveriges Radio

Dokumentären Hundra dagar av reporter Karin Jansson, Göteborgs-Posten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS