Blågröna alger blommar. Arkivbild.
Blågröna alger blommar. Arkivbild. Bild: KUSTBEVAKNINGEN / TT

Hundar dog efter bad – algblomning i vattnet

I Tjörns kommun ska tre hundar ha dött till följd av att de badat i vatten med algblomning, enligt lokaltidningen Stenungsund.
– Ägarna säger att hade de sett att det var algblomning hade de inte låtit hundarna gå i vattnet, säger Lina Johansson, miljöchef på Tjörns kommun, till lokaltidningen Stenungsund.

ANNONS
|

Tre hundar ska ha dött efter att ha badat i vatten med algblomning i Tjörns kommun, enligt lokaltidningen Stenungsund.

Hundarna och deras ägare uppges ha varit i ett vattenskyddsområde förra söndagen. Kort därpå insjuknande samtliga hundar och alla ska nu ha dött.

– De har haft maximal otur. Ägarna säger att hade de sett att det var algblomning hade de inte låtit hundarna gå i vattnet. Inte heller kommunen säger sig ha haft någon anledning att misstänka att det skulle finnas giftiga alger i tjärnen, säger Lina Johansson, miljöchef på Tjörns kommun, till lokaltidningen Stenungsund.

ANNONS

Efter att Tjörns kommun fått reda på händelsen har det tagits prover på vattnet.

Proverna ska ha visat att det var algblomning på platsen och en stor mängd blågröna alger i vattenreservoaren.

– Toxinerna bildas i högre grad när de blågröna algerna dött och sjunkit till botten. Blågröna alger, som egentligen inte är alger utan bakterier, kan vara skadliga för både människor och djur. Och algblomning av just cyanobakterier som de kallas kan vara förrädiskt då giftet kan förekomma i vattnet även efter att den synliga algblomningen försvunnit. Hundar är särskilt utsatta, uppger Lina Johansson till lokaltidningen Stenungsund.

Händelsen skedde inte på en kommunal badplats. Men Tjörns kommun uppmanar nu invånare till att vara uppmärksamma vid framtida dopp.

"Bada inte i sjöar och vattendrag där vattnet visar tecken på algblomning. Små barn och djur ska vara extra försiktiga och bör hållas borta från vattnet och strandkanten där det blommar", skriver Tjörns kommun på sin hemsida.

Det ska dock inte vara några problem med dricksvattnet i kommunen.

"Tjörns dricksvatten är tjänligt. Vårt reningsverk tar bort den här typen av bakterier. Prover på dricksvattnet tas alltid kontinuerligt för att säkra vattnets kvalitet", uppger Tjörn kommun på sin hemsida.

ANNONS
ANNONS