Elite hotel samarbetar med Blocket och erbjuder långtidsuthyrning till bostadslösa. Bild: Press
Elite hotel samarbetar med Blocket och erbjuder långtidsuthyrning till bostadslösa. Bild: Press

Hotell hyr ut sina rum på andrahandsmarknaden

Nordic choice hyr ut sina rum som kontor och Elite hotel erbjuder långtidsuthyrning till bostadslösa. Det är några av hotellkedjornas kreativa sätt att tackla coronakrisen.

ANNONS

Hotellbranschen har drabbats hårt av coronakrisen. Tusentals hotellrum står tomma på grund av inställda semesterresor och konferenser. Eftersom det inte finns några rum att städa eller matgäster att servera har både Scandic och Nordic Choice varslat hälften av sina anställda.

Nu försöker hotellkedjorna hitta andra sätt att få in pengar. I samarbete med Blocket Bostad hyr Elite hotels ut sina hotellrum till andrahandshyresgäster. Förhoppningen är att rädda den egna verksamheten och samtidigt minska bostadsbristen.

– Blocket nappade på idén eftersom vårt syfte är att behålla våra medarbetare, säger David Halldén som är vd på Elite Hotels.

David Halldén, vd för hotellkedjan Elite Hotels.
David Halldén, vd för hotellkedjan Elite Hotels. Bild: Lisa Arfwidson/SvD/TT

För en hyra från 8 000 kronor i månaden får gästerna bland annat städning, gym och tillgång till kylskåp. Elite Hotels har 39 hotell över hela landet. Den senaste veckan har bara 20 procent av deras rum varit bokade. Därför är David Halldén glad att rummen börjar fyllas på igen.

ANNONS

– De första fyra timmarna fick vi närmare 150 konkreta förfrågningar. Vi har börjat teckna kontrakt och två hyresgäster har redan flyttat in. Ärligt talat har responsen varit mer positiv än vi hade vågat hoppats på.

LÄS MER: Går samman för att stärka stödet till riskgrupperna

Hotellkedjan låter vårdpersonal och personer som tillhör riskgrupper att bo till självkostnadspris. För dem kostar hotellrummen kring 450 kronor om natten. Enligt David Halldén kan det passa personer som inte kan bo hemma på grund av smittorisk från anhöriga eller vårdanställda som måste bo nära jobbet för att undvika kollektivtrafiken.

Förvandlar rummen till små restauranger

Hotellet Stadt i Lidköping har startat minirestauranger i rummen. I stället för att sitta med de andra gästerna i restaurangen kan man få ett dukat bord i något av de 67 rummen. Man beställer maten över telefon och blir serverad på rummet.

Hittills har de haft bokningar varje kväll. Enligt hotellets vd Zlatko Kavalic har både barnfamiljer och äldre nappat på erbjudandet hittills.

– Vissa kommer bara för att det är en rolig idé och andra för att de kan gå ut och äta med mindre smittorisk.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Matgästerna ger ett välkommet tillskott i kassan under kristiderna. Hotellet kör vidare på konceptet trots att det kanske inte är särskilt ekonomiskt hållbart i längden.

ANNONS

– Vi kan unna oss den här lyxen eftersom vi har personal som inte har något att göra. Annars hade det inte varit ekonomiskt försvarbart eftersom det innebär mer jobb och rumstädning, säger Zlatko Kavalic.

Hotel Posts marknadschef Lisa Callert. Bild: Josef Eliasson
Hotel Posts marknadschef Lisa Callert. Bild: Josef Eliasson

Nordic Choice utnyttjar att många tvingas jobba hemifrån och hyr ut sina hotellrum som kontor under dagtid. Ett rum med skrivbord, internet och gratis kaffe kostar 300 kronor om dagen. Clarion Hotel Post på Drottningtorget är ett av hotellen som har erbjudandet. Marknadschefen Lisa Callert tror att många kan behöva lugn och ro när de måste arbeta utanför kontoret.

– Alla kan inte kan arbeta hemma. Kanske flera andra i familjen jobbar hemifrån eller så är sjuka barn hemma samtidigt som en förälder behöver arbetsro.

Ny digital konferensanläggning

Möjligheten har funnits en dryg vecka men än så länge har bara ett tiotal rum använts som kontor. Clarion Hotel Post hyr också ut sina mindre konferensrum till personer som behöver en tillfällig arbetsplats.

LÄS MER: Här är fina initiativen under coronakrisen

I veckan invigde hotellet dessutom en ny digital anläggning där företag kan hålla bolagsstämmor och konferenser. Den är byggd för att 900 personer ska kunna vara på plats och på grund av smittorisken har de extra långt avstånd mellan stolarna. Andra kan delta i mötena via en app. Planerna har funnits länge men när coronakrisen slog till skyndade de på arbetet.

ANNONS
Carion Hotel Post på Drottningtorget hyr ut sina rum som kontor mellan klockan 07 och 19.
Carion Hotel Post på Drottningtorget hyr ut sina rum som kontor mellan klockan 07 och 19. Bild: Langhjelm

Lisa Callert säger att det gäller att vara kreativ när förutsättningarna förändras.

– Vi som jobbar i servicebranschen är ganska snabba på att anpassa oss och tänka om. Vi jobbar med den här typen av kreativa lösningar dagligen.

ANNONS