Höstmys i Skatås – trots moln och regn

Trots mulet och grått, och tidvis regn, så var det livat i Skatås när det arrangerades friluftsdag.
– Man känner att det börjar bli höstigt, men det är ändå väldigt skönt, säger Henrik Eriksson som var på plats med barnen.

ANNONS
|

GP begav sig ut på friluftsdag i Skatås för att ta reda på vilken inverkan lite grönska kan göra under en kulen och grå oktoberdag.

Enligt Skogsstyrelsen, den statliga myndighet som har hand om frågor som rör skog och skogsbruk, finns det forskning som pekar på att det är hälsosamt att vara ute i skog och mark.

Forskningen menar att skogsmiljöer bidrar till att öka känsla av välbefinnande och lugn, dessutom kan det bidra till återhämtningen. Lite grönska i vardagen kan alltså att bringa fram positiva känslor.

På söndagen arrangerade Friluftsfrämjandet aktiviteter i form av bytesmarknad, mountain biking, och diverse aktiviteter för barn.

ANNONS

– Alla mår bra av att komma ut i naturen och det är väldigt avkopplande. Det här är en chans för att träffa likasinnade, säger Marie Karlsson, ledare på Friluftsfrämjandet.

"Alla mår bra av att komma ut"

På plats var ett 50-tal personer, mestadels barnfamiljer, trots moln och delvis regn.

Familjen Edborg höstmyser i Skatås.
Familjen Edborg höstmyser i Skatås. Bild: Anna Svanberg

Bland dem fanns Susanna, 42, och Torbjörn Edborg, 47, tillsammans med barnen Miranda, Mio, och Noak. Familjen har precis varit på tipspromenad och just slagit sig ner för att äta korv med bröd.

– Jag tycker att man brukar må bättre när man varit ute i skogen. När man sedan kommer hem så känner man ju verkligen att det känns mycket bättre, när man varit ute och upplevt något, säger Torbjörn Edborg.

– Man stressar av liksom, säger Susanna Edborg och fyller på.

– Barnen gillar ju sånt och vi gör rätt mycket sådant här tillsammans. Vi bor i närheten av skogen, och det är ju viktigt att barnen får röra på sig och inte bara blir stillasittande.

Hon får medhåll av Mio.

– Det är roligt att vara i skogen!

"Ändå väldigt skönt"

Henrik Eriksson, 37, har tillsammans med dottern Edith Ljungström, 5, tagit sig ut denna söndagsförmiddag för att cykla i skogen.

ANNONS

– Jag försöker uppmuntra barnen till cyklingen. Jag själv älskar ju att cykla mountainbike, säger Henrik Eriksson.

Henrik Eriksson, 37, har tillsammans med dottern Edith Ljungström, 5, tagit sig ut denna söndagsförmiddag för att cykla.
Henrik Eriksson, 37, har tillsammans med dottern Edith Ljungström, 5, tagit sig ut denna söndagsförmiddag för att cykla. Bild: Anna Svanberg

Det blir en hel del skog för Henrik och barnen, även under hösten.

– Stannar man inne så märker man ju att de börjar klättra på väggarna och tålamodet tryter efter ett tag. På helgerna är vi ute mycket i skogen, ibland plockar vi svamp och ibland försöker vi cykla, säger han.

Hur känns det att vara ut i skogen då?

– Det är lite friskt, får man ändå säga. Man känner att det börjar bli höstigt, men det är ändå väldigt skönt. Det känns alltid bra att vara ute i skogen, och man märker att barnen får så mycket mer energi av det.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS