Höst över Vasakyrkan (Arkivbild).
Höst över Vasakyrkan (Arkivbild). Bild: Olof Ohlsson

Hösten kan dröja – trots kyliga morgnar

Även om du frös i morse, svalare temperaturer är på ingång och löven gulnar på träden är hösten inte riktigt här än.
– Hösten ser inte ut att inkomma i september utan tidigast i början av oktober, säger Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Tycker du det är kyligt på morgonen? Redan i slutet av augusti började hösten dra in i de norra fjällen men i Västra Götaland och främst Västkusten kommer årstiden dröja ett tag till.

– Det kan kännas som höst men meteorologiskt sett är det fortfarande sommartemperatur, säger Alexandra Olsson.

Fortsatt svala dagar

För att det ska räknas som höst behöver medeltemperaturen ligga under tio grader, fem dagar i rad. Det gör att hösten infaller vid olika tillfällen i Sverige. Förra året kom hösten rekordsent till Göteborg den 6 november.

Vädret den kommande veckan beräknas ha en dagstemperatur på omkring 13–15 grader. De fortsatt svala sensommardagarna ser ut att hålla i sig hela september ut.

ANNONS

– Tack vare en del molnighet den kommande veckan blir nätterna mildare och hösten kommer dröja ett tag till, säger Alexandra Olsson.

LÄS MER:Hösten i Göteborg är rekordförsenad

LÄS MER:Dags att plocka fram mössa och halsduk

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS