Högerextrem organisation sprider oro

En av Sveriges mest aktiva högerextrema rörelser är med och driver kampanj mot tillfälliga bostäder för nyanlända i Torslanda. Det har bidragit till en ökad rädsla.

ANNONS
|

En kväll i början av september delade en grupp tillhörande Nordiska motståndsrörelsen, som kallar sig ”kampgrupp 201”, ut flygblad i Torslanda med rubriken ”Rädda Lilleby!”.

Texten inleds med tilltalet ”Bäste granne!” och uppmanar Torslanda- borna att bjuda motstånd mot etableringen av bostäder för nyanlända på Lilleby Camping.

GP har pratat med boende i Torslanda som berättar att de fått flygbladen i sina brevlådor och att de upplever det som obehagligt.

Dominerande grupp

I stiftelsen Expos årliga rapport om den svenska rasideologiska miljön beskrivs Nordiska motståndsrörelsen som den dominerande gruppen efter att Svenskarnas Parti upplöstes i maj 2015.

Expo skriver i en analys att gruppen tidigare var ”liten och sluten” och ”till för de mest fanatiska nationalsocialisterna”. Genom att dra till sig tidigare aktiva i Svenskarnas parti och genom vad som beskrivs som en medveten strategi för att öppna upp organisationen har man lyckats ändra den tidigare profilen.

ANNONS

Hösten 2015 bytte gruppen ledare och det blev enklare att vara medlem utan att det krävdes några större insatser. Organisationen har också lanserat en parlamentarisk gren.

– Det handlar inte om att man, som Svenskarnas parti, vara en del av det parlamentariska systemet, men man vill vara där det politiska samtalet förs, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Ökat antal aktiviteter

Samtidigt som den totala aktiviteten i den rasideologiska miljön gick ner förra året, har Nordiska motståndsrörelsen ökat sina aktiviteter väsentligt. Expo beräknar antalet aktiviteter genom egen research - men också via organisationernas egna informationsflöden.

– Till allra största del handlar det om spridande av flygblad och propaganda, men man gör också mer riktade insatser som nu i Torslanda.

"Killarna här är rädda"

När GP besöker Lilleby Camping för att ta bilder utanför avspärrningarna dröjer det inte länge innan polisen anländer. Det är personer som arbetar inne på området som larmat.

–Killarna här är rädda för att de ska råka ut för vansinnesilldåd om de blir ihopkopplade med de nya boendena. Det är många krafter som är i gång och som vill vara med och påverka etableringen av bostäderna, förklarar Daniel Neck, kommunpolis i Torslanda.

Han tar upp de kommentarer som skrivits i en sluten grupp på Facebook där ett flertal personer hotat att bränna ner bostäderna, och fortsätter sedan:

ANNONS

–Det har ju skett en del saker på andra ställen där man etablerat samma typer av boenden. Personer har också fått ta emot hot i brevlådor och på Facebook. Man har helt enkelt blivit angripen som person för sin inblandning i boendena.

En av de ”krafter” som Daniel Neck syftar till är just Nordiska motståndsrörelsen.

En kärna på ett hundratal personer

Enligt Expo är det dock få personer som utför de flesta aktiviteterna. I Åmål uppges bara en handfull personer ligga bakom alla 88 aktiviteter.

– Det finns inga officiella siffror på hur många medlemmar organisationerna har, men kärnan av aktivister och ledarskapet består av ett hundratal personer, säger Jonathan Leman.

Att Nordiska motståndsrörelsens inblandning i Lillebyfrågan skapar oro i Torslanda tycker Jonathan Leman inte är märkligt.

– Man ska inte överdriva hotet, men man ska inte förminska det heller eller ta lätt på det. Det här är en grupp som vill störta demokratin och förordar väpnade kamp. Vi är långt ifrån där i dag, men medlemmarna uppmuntras att bära vapen och rörelsen har flera gånger varit inblandade i våldsbrott.

Har tar som exempel en man i 60-årsåldern som misshandlades svårt för att han protesterat mot en flygbladsutdelning. Efter attacken ska förövarna ha hyllats på organisationens sajt Nordfront.

ANNONS
ANNONS