BILD: Frida Winter
BILD: Frida Winter

Hit går våra pengar nästa år

Gratis inträde på museum för pensionärer och extra satsning på elever med särskilt stöd. Det är några av de budgetsatsningar som presenteras hittills. Idag kommer besked om hur hela budgeten för 2017 ser ut.

ANNONS
|

De rödgrönrosa har 40 av 81 mandat i Göteborgs kommunfullmäktige, men så länge övriga partier håller sig till praxis och röstar på sitt eget budgetförslag lär den styrande minoriteten få igenom sitt budgetförslag.

Därför talar det mest för att den budget som de rödgrönrosa partierna presenterar på en presskonferens klockan 10.00 idag blir kommunen viktigaste styrdokument för 2017.

Precis som regeringen Reinfeldt brukade göra för att få största möjliga genomslag för enskilda satsningar, så har delar av budgeten redan presenterats. Det handlar bland annat om 15 miljoner kronor som avsätts för att göra en nybyggd förskola helt fossilfri, 20 miljoner kronor som satsas för att få ned sjuktalen i kommunen genom innovativa satsningar samt 50 miljoner kronor extra riktade mot elever med särskilt stöd.

ANNONS

Men allt detta är bara kryddor i anrättningen. De stora ingredienserna ligger mer eller mindre fast från år till år: förra året gick drygt 22 miljarder kronor av den totala budgeten på dryga 28 miljarder till stadsdelarnas verksamhet - som bland annat handlar om skola och äldreomsorg.

ANNONS