Hisingsfestivalen ska få stadsdelar att mötas

För två månader sedan kände de inte varandra. Under lördagen stod de som arrangörer för Hisingsfestivalen. Sex ungdomar från sex olika stadsdelar fick uppdraget att anordna årets festival i Jubileumsparken.

ANNONS
|

I juni klev de in i samma rum första gången, sex ungdomar mellan 16 och 19 år med det gemensamma uppdraget att anordna Hisingsfestivalen.

De har alla tidigare varit aktiva i sina respektive stadsdelar inom olika arrangörs- eller kulturprojekt, men det här projektet har varit annorlunda.

– Det vi har gjort tidigare har varit mindre, och det var inte heller 100 procent vi som gjorde det. Vi sa grejer och kom med idéer, men sen var det våra ledare som gick vidare med det, säger Khaled Ahmed.

Vill minska segregation

Den här gången har de fått betydligt större ansvar, genom att planera och arrangera festivalen med stöd och finansiering från Göteborgs stad.

ANNONS

Hisingsfestivalen är inne på sitt tredje år, men konceptet har ändrats. Den här gången är festivalen både större och till för en bredare åldersgrupp, 6-20 år. I Jubileumsparken kan dagsbesökarna vara med på olika dansworkshops, lyssna på spoken word, prova ju-jutsu eller brasiliansk thaiboxning. Under kvällen väntas ett stort gäng artister inta scenen på lastkajen.

Förhoppningen är att festivalen också ska kunna knyta ihop ungdomar fån olika delar av stan, säger Marianne Zakrisson Björck.

– Göteborg är ändå så pass segregerat, speciellt bland unga. De som bor i stan kommer inte ut i förorten och tvärtom. Frihamnen är ganska bra på det sättet för vi är på Hisingen samtidigt som det är så pass centralt, så förhoppningsvis kan man blanda upp lite mer och få ihop stadsdelarna.

Frågat på sociala medier

Hon och de andra i arrangörsgruppen har haft möten en gång i veckan för att stämma av hur de ligger till och fördela arbetsuppgifterna mellan sig. Mycket tid har gått åt till att välja artister, ta kontakt och boka.

– Vi har frågat jättemycket på sociala medier vilka folk vill se och verkligen tagit till oss, säger Marianne Zakrisson Björck.

– Och snackat med våra vänner också, vilka de skulle vilja se på en festival, Det blir mycket hiphop, men vi har försökt att blanda så det inte bara ska vara en stil, säger Khaled Ahmed.

ANNONS

När GP besöker festivalen under lördagen har soffor ställts i ordning för spoken word. Det taskiga vädret till trots har ett femtiotal personer letat sig in bakom lastkajen där några av aktiviteterna har fått flytta inomhus.

Khaled Ahmed tror att festivalen kan inspirera andra.

– Ju mer man gör sånt här, desto mer ser andra ungdomar att de också kan göra det. De fattar att om jag kan så kan de. Man bygger upp deras självförtroende i det, säger han.

ANNONS