Hermansson: "Jag blir uppriktigt förbannad"

Tre unga människor har skjutits ihjäl på bara två dagar. – Jag blir uppriktigt förbannad, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande. Nu har kommunen gått in i ett krisberedskapsläge.

ANNONS
|

På söndagskvällen hittades en man i 25-årsåldern ihjälskjuten vid en idrottsplats i Angered.

Och på måndagen sköts två bröder ihjäl i Frölunda.

På två dagar har tre unga män mist livet i våldsdåd i Göteborg - och detta är bara en del av höstens brutala våldsdåd i staden.

– Jag blir uppriktigt förbannad för det är mitt i ett bostadsområde. Alla Tynneredsbor som bor där, det måste vara fruktansvärd. Sedan blir man alltid ledsen. Det är alltid fruktansvärt när unga människor dör. Sedan blir man lite, och det är nästan det farligast tror jag, men man blir nästan lite uppgiven, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande om det senaste våldsdådet.

ANNONS

Hon har svårt att uttrycka med ord det som hänt.

– Det är hemskt, säger hon och fortsätter.

– Jag kan inte föreställa mig hur föräldrarna känner, när man mist två barn på samma gång.

Krisberedskapsläge

Ann-Sofie Hermansson berättar att kommunen nu gått in i krisberedskapsläge.

– Man erbjuder stöd till förskolorna och skolor och sedan finns man där. Det är viktigt att kunna få svar på frågor så då finns de där för att kunna ge svar. Det här är den akuta insatsen, säger hon och betonar att det också är viktigt att fortsätta med de långsiktiga åtgärderna för att få stopp på det som pågår i Göteborg, däribland "Trygg i"-projekten som är ett samarbete mellan kommunen och polisen.

– Det är svårt att vara nöjd en sådan här dag men i övrigt är det viktigt att hålla i det förebyggande arbetet, kämpa mot narkotikan, mot att ungdomarna fångas upp av de här gängen och att man både från kommunens och polisens sida har koll på läget och försöker hitta nya lösningar. Det är viktigt att vi inte ger upp det utan fortsätter även när det värsta händer. Det är viktigt att inte tappa modet, säger Ann-Sofie Hermansson och fortsätter.

ANNONS

– Vi behöver hjälpas åt när det värsta händer.

Där lyfter hon också fram att civilsamhället också har en viktig del, bland annat genom idrottsföreningar.

"Inget quickfix"

Hur ska man stoppa gängvåldet?

– I det riktigt långa perspektivet handlar det om att bygga ett jämlikt Göteborg. Det är det långsiktiga arbetet. Då ska alla barn gå ut skolan med godkända betyg, då ska det finnas arbete man kan försörja sig på och det ska finnas en bostad när man flyttar hemifrån. Det är inte raketforskning det är klassisk socialdemokratisk reformpolitik egentligen. Det är det långsiktiga målet och lägre ambitionsnivå kan man egentligen inte ha men det är klart att det är inget quickfix.

Vittnen som GP pratade med efter dubbelmordet i Frölunda beskrev sin rädsla och en familj valde att lämna stadsdelen på grund av detta.

– Man ska inte känna en sådan otrygghet, det är helt orimligt. Vi får fortsätta vårt arbete och jag hoppas att polisen är framgångsrik i sitt arbete och hittar de här som har utfört dådet.

Är du rädd?

– Nej, jag kan inte säga att jag är rädd. Inte än. Jag har aldrig varit det i Göteborg. Det ska jag vara ärlig att säga. Men jag har stor respekt för att man faktiskt känner otrygghet när sådant här händer. När det är hemma hos en själv. När det kryper inpå på det sättet. Jag kan bara säga att jag känner för Tynneredsborna.

ANNONS

Ser du ett slut på det som pågår?

– Man kan inte ha en annan inställning menar jag även om det är lätt att ha den inställningen. Vi får aldrig drabbas av det för då lämnar man ju walkover till de krafterna. Vi måste gå i armkrok för att möta dem: "Vi accepterar inte det här våldet. Vi accepterar inte ett samhälle där det är på det här viset. Vi vill ha ett samhälle där alla kommer till sin rätt och kan känna trygghet och framtidstro".

ANNONS