Siv Carlsson och Staffan Classon – grundare av Claessons Trätjära.
Siv Carlsson och Staffan Classon – grundare av Claessons Trätjära. Bild: Bild: Claessons Trätjära

Hennes affär nedbrunnen: ”Trodde inte det var sant”

Siv Carlsson har drivit affären Claessons Trätjära i 35 år. Nu är hela lokalen nedbrunnen.
– Det känns sorgligt, för det är ju ett livsverk som brinner upp, säger hon.

ANNONS
|

En storbrand har under natten och morgonen rasat på Ringön på Hisingen. I lokalen som brinner har sedan 35 år Claessons Trätjära huserat, och ägaren Siv Carlsson var på plats för att bevittna förödelsen tidigt i morse.

– Jag har varit där sedan klockan tre. Securitas ringde mig inatt och sa att det brann. Då trodde vi inte att det var så allvarligt. Jag var där en halvtimme senare och då syntes det inte så mycket. Så jag trodde att det kanske var en mindre eldsvåda. Men sedan tog det fart.

Carlsson konstaterar att elden spred sig snabbt – och att hennes verksamhet stod bortom all räddning.

ANNONS

– Efter några timmar blev det bara större och det gick inte att hålla det stången. Så då insåg vi att det inte skulle gå att rädda. Det var hemskt. Sorgligt. Och man kunde ju inte göra något heller.

Och hela lokalen brann upp?

– Hela fastigheten är helt nedbrunnen och oanvändbar. Den går inte att ha till något.

När GP når henne har Siv Carlsson just kommit hem efter att ha bevittnat den ödesdigra branden under hela förmiddagen. Hon är trött och medtagen och har svårt att ta in vad som just skett. Hon och hennes man Staffan har drivit den klassiska affären i 35 år.

– Och det har legat på Ringön sedan oktober 2000. Det känns sorgligt, för det är ju ett livsverk som brinner upp. Jag tror inte jag har smält det än, men det känns jättetråkigt.

Har ni någon misstanke om vad som kan ha orsakat branden?

– Ingen aning alls faktiskt. Vi har drivit det här i så många år och aldrig haft några tillbud och ingen brand. Så vi vet ingenting. Det blir ju en utredning på det här, så vi får se tiden an.

Och hur ser du på framtiden?

ANNONS

– Det får vi diskutera. Just nu vet jag inte, utan försöker bara att ta in detta först. Det kanske löser sig snabbare än man tror, vi vet ingenting nu, säger Siv Carlsson.

Niklas Bengtsson, vittne på plats.
Niklas Bengtsson, vittne på plats. Bild: Jenny Ingemarsson

GP har på platsen även talat med Niklas Bengtsson som jobbar i byggnaden intill. Han tog sig till platsen så fort han fick höra vad som hänt.

– Vi har ju grävmaskiner och en hel del verktyg och bilar står där. Reliningsföretaget har en del kemikalier som de jobbar med för att göra nya ledningar och de är ju inte nyttiga, säger han.

”Det värsta du kan vakna upp till”

Håkan Gillenskog driver verksamheten Yachtcharter nära lokalen som brann upp. Han konstaterar att turen var på hans sida den här gången.

– Vi har klarat oss helt och hållet, inga skador alls. Vi är bara 30, 40 meter ifrån, men vi hade tur med vinden. Hade det blåst västligt så hade det varit kört för oss. Vi har ju förberett att gå ut med båtarna, men det verkar inte som att det behövs, säger Gillenskog, som varit på plats hela morgonen.

Han lider med ägarna till grannverksamheten – Claessons Trätjära.

– Det var ju deras livsverk som gick upp i rök. De är kända i sin bransch och specialister på sitt område. Så det är tråkigt.

ANNONS

Mikael Ivarsson är innehavare av en bilfirma i samma område. Han hörde på radion att det brann på Hisingen, och när sedan en granne ringde förstod han att det var på Ringön.

– Det är synnerligen obehagligt, och det är ju bara sex år sedan det brann alldeles runt hörnet här, säger Ivarsson.

Hans bilfirma klarade sig dock oskadd – till skillnad från Claessons Trätjära.

– De har varit där i närmare 40 år och hela verksamheten är utbrunnen nu. Det är nog det värsta du kan vakna upp till. Allt är borta, det är fruktansvärt, säger han.

ANNONS