Hemlighetsfullt fort öppnades för allmänheten

Under lördagen hölls en öppen besöksdag på Oscar II:s fort, beläget i Göteborgs hamninlopp. Tack vare en volontärförening får besökarna numera tillträde till fortets innersta.

ANNONS
|

– Det är en pärla som egentligen är helt okänd. På semestern åker man långt bort för att uppleva saker. Det är få som öppnar sin ytterdörr och frågar sig vad som finns bakom ens egnahus, säger Martin Tilander, fortchef och en av de drivande i volontärförening KA2Ä, som sedan förra året anordnar öppna besöksdagar.

Oscar II:s fort stod klart 1907 och är insprängt i Västerberget i Långedrag. Fortet var ett svar på den annalkande unionsupplösningenmellan Sverige och Norge 1905.

Totalt krävdes 300 man för att bemanna fortet. Att en norsk flotta, med eventuellt stöd från England, aldrig skymtades i hamninloppet tar Martin Tilander som inteckning för att fortet uppfyllde dess avskräckande syfte.

ANNONS

– När fortet står färdigt är det toppmodernt. Rent tekniskt är konstruktionen däremot äldre, med inspiration från 1600-talet. Till skillnad från tidigare kunde man med hjälp av dynamit spränga ut en vallgrav runtom hela fortet. Konstruktionen är också, i motsats till fort i Europa, knappt ombyggd sedan den upprättades, säger Martin Tilander.

Exklusiv inredning

Invändigt skiljer sig Oscar II:s fort från europeiska gelikar. På golvet syns ett vitt fiskbensmönstrat kakelgolv. Väggarna har tidigare varit beklädda med pärlspont i en grönljus ton. I ett av rummen har de aktiva i KA2Ä, som står för Kustartilleriregemente nummer två Älvsborg, dessutom inrett i enlighet med förra sekelskiftets officersmäss.

– 1907 värmdes delar av fortet upp av luftburen värme, vilket vid sin tid var hutlöst exklusivt. Fortet var dessutom från börjar utrustat med telefoner. Med tanke på att fortet bar ett kungligt namn behövde allt vara av yttersta klass – både inredningsmässigt och militärt, säger han.

Salut på nationaldagen

Under vintern återmonterades två 57-millimeters pansarkupolkanoner på fortets ovansida. 1994 fick fortet tillbaka sina två starkaste artilleripjäser: två 24-centimeterskanoner. Dessutom är fortet bestyckat med två 15,2-centimeterskanoner.

– Under nationaldagen skjuter vi salut med våra 15,2:or. Under det senaste firandet kom ungefär 1400 besökare, dubbelt så många som under firandet 2016, säger Mikael Johannison, som har titeln Artillerichef.

ANNONS

LÄS MER: Nuåterställs hemliga fortet i Göteborg

Det var under förra året som föreningen KA2Ä, som består av 50 volontärer, anordnade de första öppna dagarna. Under 2016 besökte cirka 5000 personer fortet.

I år anordnas totalt fem öppna dagar, och Martin Tilander säger att intresset växer kraftigt.

– Det är i första hand barnfamiljer som kommer under våra öppna dagar, och vi ser att både tjejer och pojkar tycker att det är väldigt spännande. Vår vision är inte att skapa ett museum, utan vi vill att fortet ska leva, säger han.

ANNONS