Kopior av dokument från Migrationsverket som omfattas av sekretess har hittats utomhus i Göteborg.
Kopior av dokument från Migrationsverket som omfattas av sekretess har hittats utomhus i Göteborg. Bild: Janerik Henriksson/TT

Hemliga dokument från Migrationsverket hittade i rondell

Sekretessbelagda handlingar från Migrationsverket hittades i en rondell i Göteborg. Bland annat asylutredningar och kopior på pass. Enligt Kristofer Skånmyr, som är biträdande regiondirektör för Migrationsverket i region Väst, är det kopior som har lämnats ut till en juristbyrå.
– Den här byrån som det gäller får inte längre några uppdrag från Migrationsverket, säger Kristofer Skånmyr.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande skriver Migrationsverket att kopior av dokument från myndigheten som omfattas av sekretess har hittats utomhus i Göteborg. Dokumenten hittades i en rondell av privatpersoner som överlämnade dem till polisen.

– Det var i Högsbo industriområde, men jag vet inte exakt i vilken rondell, säger Kristofer Skånmyr, biträdande regiondirektör för Migrationsverket i region Väst.

Myndigheten ser allvarligt på saken och har polisanmält händelsen. Exakt hur de sekretessbelagda handlingarna har kunnat hamna i rondellen är oklart.

– Polisutredningen får visa exakt vad som har hänt. Det är kopior av handlingar som vi har lämnat ut till en extern aktör. Vår bedömning är att den här externa aktören har handlat oaktsamt. Det finns ingenting som tyder på att det är personal från Migrationsverket som har gjort något fel.

ANNONS

Vad är det för extern aktör det handlar om?

– I det här fallet var det en juristbyrå. Byrån som det gäller får inte längre några uppdrag från Migrationsverket.

Asylutredningar och kopior på pass

Dokumenten är några år gamla och det rör sig om blandning av olika handlingar, bland annat asylutredningar och kopior på pass. Allt är sekretessbelagt.

– Vi tittar nu på om det inträffade eventuellt kan innebära någon skada för de aktuella personerna, säger Kristofer Skånmyr.

Migrationsverket bedömer att det handlar om handlingar som lämnats ut i linje med gällande regelverk och det blir upp till polisens utredning att avgöra om den som har hanterat kopiorna har gjort sig skyldig till brott.

LÄS MER:Återvändandecenter sågas av egna projektledaren ”Ingen funktion”

LÄS MER:Migrationsverket beslutade att utvisa man till Gaza – trots kriget

LÄS MER:Hon ska driva igenom den nya migrationspolitiken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS