Hårdare krav på grönt byggande i nästa års budget

En del i den rödgröna budgeten för nästa år är att miljökraven för att få en markanvisning utökas. Tidigare har reglerna främst gällt bostäder. Nu ska samma sak gälla även för industrier och kontor.
– Vi behöver bli mycket vassare när det gäller detta, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

ANNONS
|

De rödgrönas budget för nästa år presenteras på tisdag. Men en satsning i budgeten kommer att handla om mer grönt byggande. Kommunen ska ställa tuffare villkor i samband med markanvisningar. Tidigare har reglerna bara gällt bostäder. Nu ska alla markanvisningar omfattas. Det kan till exempel handla om klimatneutralt byggande, återbruk eller åtgärder som ökat energieffektiviteten.

– Det här är nya krav. Vi måste verkligen öka farten i gröna omställningen. Det är mycket som är mörkt i samhället men vi behöver ha en framtid att längta till. Då är det gröna omställningen en viktig del i det. Klimatneutralt, cirkulärt byggande är några av grundstenarna i den förvandlingen, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat.

ANNONS

Närodlat trä

Det kan också handla om att bygga mer i hållbara material, som till exempel trä. Och då helst i trä som är närodlat. Karin Pleijel menar att hårdare reglering är något som branschen också vill ha.

– Vi vet att branschen är väldigt ivriga i detta att ställa om. Då behöver vi verka för att det inte ska släpa efter. Vi behöver bli vassare så att det blir en ändring.

Hur mycket krångligare kommer det bli för en byggherre?

– För de som efterfrågat detta så kommer de tycka att det är en lättnad, att det kommer löna sig att vara i framkant och att vi går hand i hand med branschen. Men ställer man hårdare krav är det viktigt att underlätta så att det inte upplevs krångligt att uppfylla kraven. Det ska vara formulerat på ett sätt som gör att det blir enkelt att följa, säger Karin Pleijel.

Byggsektorn står för en betydande andel av klimatpåverkan i Sverige. Landets byggnader står för en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser om byggnadernas hela livscykel räknas in. Dessutom har Göteborg som mål att kommunens utsläpp från inköp av byggnader och anläggningar ska minska med 90 procent till år 2030.

ANNONS
De rödgröna skärper kraven och vill ha ett mer hållbart byggande. På Masthamnsgatan byggs Habitat 07, där en stor del av konstruktionen består av trä.
De rödgröna skärper kraven och vill ha ett mer hållbart byggande. På Masthamnsgatan byggs Habitat 07, där en stor del av konstruktionen består av trä. Bild: Jonas Lindstedt

Två miljoner till strategiarbete

De rödgröna vill också att färre hus rivs och att återbruk används i högre omfattning. I budgeten för nästa år avsätts två miljoner kronor för att stadsfastighetsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden, kan genomföra ett uppdrag att stärka strategiarbetet kopplat till hållbart byggande och och kommunens miljö- och klimatprogram.

– I den utvärdering som gjorts av miljö- och klimatmålen skrev man att det behövs en långsiktigt tydlig kravställning på marknaden. En viktigt del handlar om renoveringar, och att vi blir väldigt duktiga på varsamma renoveringar, att folk ska kunna bo kvar och att byggnaderna håller länge. Att riva och bygga nytt är alltid en stor miljöbelastning och vi måste tänka resursvarsamt, säger Karin Pleijel.

Den sista delen i budgeten som handlar om grönt byggande är att stadsbyggnadsnämnden ska ta fram ”arbetssätt och metoder som stimulerar återbruk och cirkulärt byggande genom bygglov och rivningslov”.

Men om det finns några hus som nu ser ut att rivas men som de rödgröna kan tänka sig att tänka om kring kan inte Karin Pleijel svara på.

– Jag tänker att vi behöver gå mot att riva färre hus och istället bevara och återanvända de hus som vi har, att isolera och göra hus fungerande för de verksamheter som ska använda dem.

ANNONS

LÄS MER:Återbrukade möbler flyttar in på kontoren

LÄS MER:Dicksonska palatset nominerat till Sveriges bästa husfasad

ANNONS