Hårda slag och studsar i Biskopsgården

Från gymnastik och cricket till boxning och basket. På Street Games i Biskopsgården fick alla som ville prova på nya sporter. – Bara testa, du kommer inte att ångra dig, sa basketspelaren Nadia Dahir.

ANNONS
|

Det är tätt mellan vattendropparna på Camp Nou i norra Biskopsgården. På basketplanen dribblar Nadia Dahir och Larissa Santos Lopez genom regnet. De har hittat sin grej, och tycker att fler borde börja idrotta.

– Det är bra för hälsan, och roligt att ha nåt att göra, säger Nadia Dahir, och Larissa Santos Lopez fortsätter.

– Och så träffar man nya vänner, säger hon.

Många aktiviteter

På årets Street Games kan den som vill prova på gymnastik, basket, cricket, volleyboll, fotboll och boxning. Evenemanget är gratis, och alla mellan 0 och 110 år är välkomna. Tanken är att få fler att upptäcka glädjen i idrotten, och att hitta en klubb i närområdet där de kan börja. Street Games projektledare Hanna Johansson hoppas att satsningen ska bidra till en mer jämlik hälsa.

ANNONS

– I vissa socioekonomiskt utsatta områden är livslängden 10-15 år kortare än i andra delar av staden, säger hon.

Street Games startade i Angered och Frölunda för tre år sedan, men anordnas i år även i Biskopsgården, Slottsskogen och på norra Hisingen. Bakom arrangemanget står SISU idrottsutbildarna, Västra Götalands idrottsförbund, Göteborgs Stad och lokala föreningar.

I Biskopsgården har boxarklubben Hisingen BK laddat upp med handskar och boxningssäckar. Med ett tälttak som skydd för regnet står fyraåriga Almir Tarlamishi och laddar inför ett slag.

– Jag är stark, säger han och svingar knytnäven mot en uppblåsbar boxningssäck.

"Boxningen är mitt liv"

Storebror Sadri Tarlamishi är 14 år gammal, och blev i våras svensk ungdomsmästare i tungviktsklassen.

– Boxningen är mitt liv, jag älskar det. Klubben är som min familj, säger Sadri Tarlamishi.

Brödernas pappa Fatmir Tarlamishi ser många positiva effekter med idrotten.

– Man mår bättre både psykiskt och fysiskt. Ungdomarna får se att det finns något mer, och behöver inte bara sitta hemma och spela x-box, säger han.

Spelarna i Västra Hisingens basketklubb, Larissa Santos Lopez och Nadia Dahir, håller igång vid korgarna. De vill peppa andra att börja med basket, och tycker att många är lite för lata. Under säsongen spelar de basket två gånger i veckan, och har ofta matcher på helgerna. Tjejerna gillar att träna, men framför allt att spela match.

ANNONS

– Det är roligt att få en utmaning, och att vinna, säger Nadia Dahir, och skrattar.

ANNONS