Här vill Göteborg bygga flyktingbostäder

Nu ska bygglov för temporära bostäder sökas på tre platser i Göteborg.

ANNONS
|

Tre platser är aktuella att gå vidare med för temporära bostäder för flyktingar och ensamkommande. Under måndag eftermiddag tog fastighetsnämnden beslut om hur Göteborg ska gå vidare med de tolv omdiskuterade platserna för tillfälliga bostäder. Som gp.se tidigare skrivit är fem av platserna inte längre aktuella.

På måndagens möte beslutades att bygglov ska sökas när det gäller Askimsviken, Kärralundsvallen i Örgryte och ett område väster om Lemmingvallen i Utby. Det är AB Framtiden som kommer att söka bygglov.

– Det är så långt vi kan komma just nu i arbetet med temporära bostäder, säger Jahja Zeqiraj (S) och ordförande i fastighetsnämnden.

ANNONS

Inriktningen är att varje plats ska innehålla bostäder för 100-150 personer och att max 60 av dem är ensamkommande unga. Det finns också en målsättning att även bygga studentbostäder på de här platserna.

Ytterligare fyra platser ska fortsätta att utredas. Det gäller Björkekärrsplan, Ånäsfältet i Härlanda, Fridkullagatan och Lilla Glasmästargatan. Båda de sistnämnda ligger i stadsdelen Centrum och där vill nämnden invänta synpunkterna från ett informationsmöte med allmänheten.

– Vi har genom hela processen sagt att man inte bör söka temporära bygglov på platser där det är tveksamt om vi skulle bygga permanenta bostäder. Både Askimsviken och Ånäsfältet är sådana platser, säger Hampus Magnusson (M), vice ordförande i Fastighetsnämnden.

Fem av de ursprungliga platserna har bedömts som olämpliga för temporära bostäder. Det gäller Högen i Fiskebäck, området norr om Kålsängegatan i Tuve, Skintebo småbåtshamn, Amundöns parkering och Hinsholmskilen.

Nu ska fastighetskontoret gå vidare med att söka alternativa platser för temporära bostäder. I uppdraget från politikerna finns en uppmaning att i möjligaste mån undvika att placera flyktingbostäder i de tre stadsdelar som hittills tagit emot nästan alla nyanlända: Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen (Biskopsgården).

– Under våren kommer det att komma förslag på fler platser men själva inriktningen ligger fast angående om att undvika platser som redan tagit emot många flyktingar, säger Jahja Zeqiraj.

ANNONS

Enligt det ursprungliga uppdraget är det 1 000 bostäder för cirka 3 000 personer som ska byggas med tillfälliga bygglov. De beräknas räcka till 2016 års väntade behov. De som ska bo i dessa modulbostäder är, förutom ensamkommande, personer som fått uppehållstillstånd och i dag bor på Migrationsverkets boenden.

– De som fått uppehållstillstånd, och är nya göteborgare, är vi skyldiga enligt lag att erbjuda bostad till. Här måste hela Göteborg hjälpas åt, säger Jahja Zeqiraj.

ANNONS