Här stöder svenska ungdomar hedersvåld helt öppet

"Vad skulle du göra om dina barn blev homosexuella?" "Döda dem." Orden är hårda när ungdomar helt öppet försvarar hedersvåld och förtryck i en svensk Facebook-grupp. OBS! Detta är en text från augusti 2016.

ANNONS
|

GP har kartlagt diskussionsgrupper på nätet för ungdomar – platser där hedersrelaterat våld och förtryck diskuteras helt öppet. Vi har läst hundratals kommentarer skrivna av unga över hela Sverige. I en av de största grupperna skriver nästan alla med både bild och sitt riktiga namn.

Något som nyligen väckt avsky världen över är hedersmordet på modellen och feministen Qandeel Baloch. Hon har beskrivits som Pakistans egen Kim Kardashian och mördades av sin bror på grund av bilder hon lagt ut på sociala medier. Baloch gjorde sig känd för att bland annat publicera lättklädda bilder på sig själv och för att ifrågasätta den religiösa kulturen i landet. Men i svenska Facebookgruppen V.I.P Room med över 28 000 medlemmar finns det de som uttrycker sympatier för mordet.

ANNONS

–Sharaflös brud!Hon skulle sänka hennes familjs rykte med sina porrliknande videos på nätet. Hon kommer från en religiös familj, hennes bror sägs ha varnat henne sen tidigare men hon lyssnade inte så han ströp henne till döds. Walla hon förtjänar det! kommenterar 18-årige Mohammed från Malmö nyheten om hedersmordet.

Kommentaren har gillats 18 gånger.

–Hon skämde ut hela deras familj. För vad yani? För några likes. Tffou på henne, skriver 20-årige Mehmet från Gävle.

–Eller hur. Förnedrade familjen. Rättfärdighet i sitt esse! skriver 26-årige Adnan från Sigtuna kommun.

Många protester

De allra flesta blir upprörda över vad männen skriver och försvarar den mördade kvinnan. Men kommentarerna fortsätter att komma.

–Fortsätt försvara en slyna, det säger bara vilka ni är, skriver 21-årige Hasan från Helsingborg.

–Till er alla som tycker vi e svin som skulle döda vår egen dotter/syster ifall dem begick horeri i hög grad. Ni måste förstå att konsekvenser existerar. /.../ Denna brud dog av sina konsekvenser, dvs hon dog pga sina EGNA handlingar, skriver 20-årige Aalim från Stockholm och skriver senare att han skulle göra det samma mot sina egna barn.

–Okej om hon skickade till sin kille yani, men inte att hon laddar upp det offentligt överallt. Jag förstår hennes broder, skriver 20-åriga Mary från Södertälje.

ANNONS

Efter en stund skriver även Samira från Västsverige:

–Att bevara sin familjs heder är dock inte fel. Hedersmord är fel. Anser man att någon förstört sin familjs heder så bör personen bli utfryst, inte mördad.

–Tycker du att man borde bli utfryst av sin familj om man gör något dom inte tycker om? frågar en tjej.

–Om det förstör hedern så ja. Du kommer inte förstå mig. Du kommer inte förstå innebörden av ordet heder. Du är uppvuxen i en svensk familj. Så vad jag än säger så kommer du inte förstå, svarar Samira.

"Heder är viktigt"

Efter att skärmdumpar på några av de grövsta kommentarerna i en av konversationerna spridits och lagts ut i en annan Facebook-grupp med främlingsfientliga tendenser, har en av männen tagit tillbaka sin kommentar där han försvarade hedersmord.

–Detta var skoj och ej seriositet, har mannen skrivit på sin privata Facebook-sida och menar att kommentaren var ett skämt i syfte att provocera.

När GP ringer upp andra personer i gruppen som försvarat mordettar vissa tillbaka sina kommentarer och säger att de inte menade vad de skrev. De säger att de villeprovocera.Andra försvarar sina inlägg.

–Det var lite för att provocera men jag tycker samtidigt att hon (Qandeel Baloch) får skylla sig själv. Man gör inte så mot sin familj, säger en person.

ANNONS

–Jag menade vad jag skrev, heder är viktigt. Men jag vill inte ta en diskussion om det i tidningen, säger en annan.

De flesta diskussioner där hederssympatier uttrycks handlar dock inte om mord. De förekommer i mer vardagliga diskussioner om till exempel smink, politik, kärleksliv och selfies. En vanlig typ av inlägg i V.I.P Room är unga tjejer som ber andra medlemmar att lägga upp selfies på sig själva. "Vart är alla mina afghaner? Selfie time!" och "Alla tjejer med arabiskt blod i sig, släng upp en selfie" är typiska inlägg i gruppen.

När diskussioner uppstår skriver vissa tjejer öppet hur de drabbats av hederskultur inom familjen när de valt att bryta normer, till exempel genom att dejta svenska killar.

En del uttrycker det som självklart att familjer kan bestämma vem de ska gifta sig med. Här uttrycks också åsikter från män om hur unga tjejer bör vara, vissa talar ibland om vikten av att tjejer är oskulder fram till äktenskap. En återkommande diskussion är också kvinnor som begränsas av sina familjemedlemmar, ibland för att skydda familjens rykte. Många gånger är diskussionerna hetsiga.

I ett inlägg protesterar en kille mot jargongen i gruppen. Han skriver att många av killarna i gruppen borde skämmas för att de förbjuder sina systrar och flickvänner att röra sig fritt utanför hemmet.

ANNONS

Majoriteten håller med honom och inlägget har gillats över 800 gånger. Men mothugget kommer snabbt.

– Vill du att din syster ska bli våldtagen eller? En fråga bara, skriver 18-årige Hussein från Örebro.

–Jag kan gissa att du skrev denna texten för att tjejer ska tycka att du förstår dem o så?? Det finns väl en anledning till varför man inte låter en tjej göra va hon vill, skriver 19-årige Omar från Örebro.

Längre ner har ytterligare en kommenterat:

–Att inte låta sin syster festa är väl inget dåligt. De vill inte att såna som du försöker sig på deras systrar. Rykten ska inte spridas. Hon kommer att vara hemmafru när hon gifter sig, så det är det hon ska lära sig att vara och inte någon partypingla, skriver signaturen Natalie från okänd ort och nämner senare att det är viktigt att ha sin heder kvar.

Homosexualitet väcker debatt

Ett annat ämne som skapar het debatt är HBTQ-frågor. Många uttrycker att homosexualitet är fel. I en tråd har någon frågat vad folk skulle göra om deras barn blev homosexuella.

–Döda dem, svarar 16-åriga Asma från en ort i Hälsingland. Kommentaren har fått flera gillningar.

–Döda dina egna barn? frågar en annan.

ANNONS

–Jag hade aldrig kunnat göra det, men det finns män i släkten som gör det. Kurder är sjuka när det gäller heder, svarar Asma igen och fortsätter:

–Min familj har i alla fall skam och heder i kroppen, homosexualitet är inget de accepterar.

Fotnot: GP har ändrat namnen i texten men ålder och ort är korrekt återgivna.

Fakta: Hedersförtryck

  1. Hederskultur bygger på gamla traditioner och är inte kopplade till specifika religioner. Hedersrelaterat förtryck kan handla om att man inte själv får välja sin klädsel, att man inte själv får välja sitt umgänge eller bestämma över sin kropp. Särskilt utsatta är kvinnor och HBTQ-personer.
  2. Enligt en uppskattning av FN-organet UNFPA begås cirka 5 000 hedersrelaterade mord varje år. Kända hedersmord i Sverige är morden på Fadime Sahindal och Pela Atroshi.
  3. Varje dag gifts 39 000 flickor under 18 år bort världen över, enligt Unicef.
  4. Fler än två miljoner flickor i åldrarna 4-11 år könsstympas varje år, enligt samma organisation.
ANNONS