Mannen som vandrade in på Nötkärnan Bergsjön vårdcentral bedömdes som influensasjuk
Mannen som vandrade in på Nötkärnan Bergsjön vårdcentral bedömdes som influensasjuk Bild: Wingårdhs genom Jakob Schubert och André Pihl

Här startade mässlingsutbrottet

Den 8 december vandrade en sjuk man in på vårdcentralen i Bergsjön och satte sig i väntrummet. Sedan dess har en omfattande smittspårning ägt rum på flera håll i Göteborgsområdet, och totalt har 18 personer insjuknat i den luftburna smittan mässlingen.

ANNONS
|

– Han hade hög feber, ont i halsen och hosta, säger Christer Andersson, verksamhetschef och läkare vid Nötkärnan Bergsjön Vårdcentral.

Det var fredagen den 8 december som en man sökte sig till vårdcentralen i Bergsjön. Mannen upplevde sig själv som väldigt sjuk, berättar Christer Andersson, och en läkare bedömde att mannen hade drabbats av vanlig influensa. Eftersom han inte hade några utslag var det ingen som misstänkte mässlingen.

– Han var ju väldigt sjuk och hade influensasymtom. När man har influensa upplever man sig själv som väldigt sjuk och man är väldigt sjuk, säger Christer Andersson.

LÄS ÄVEN: Personal avstängd efter mässlingsutbrottet

ANNONS

Blev isolerad

Mannen skickades hem, men blev inte bättre. Under den kommande helgen sökte han sig till akutmottagningen på Östra sjukhus.

– Vid någon del av skedet fick han utslag och då var det någon som misstänkte mässlingen och tog provet. När man sedan visste att det var mässlingen så blev han inlagd och isolerad där.

Christer Andersson blev då kontaktad av smittskydd på Folkhälsomyndigheten, och man blev tvungen att börja med smittspårning. Mannen hade suttit i väntrummet på Nötkärnan Bergsjön vårdcentral.

– Mässlingen är enormt smittsamt och luftburet. Vi fick smittspåra alla som hade varit på vårdcentralen den fredagen, även anhöriga som kanske hade varit med eftersökte vi. Det blev enormt många människor som vi smittspårade, säger Christer Andersson.

LÄS ÄVEN: Mässlingsutbrottet det största sedan 2013 – men ändå inget ovanligt

Stationerad på utsidan

Därefter har vårdcentralen i Bergsjön tagit emot ytterligare två patienter som insjuknat i mässlingen – men de hittades inte genom smittspårningen.

– De andra två sökte vård för sina symtom, så vi har haft ytterligare smittspårningar för de fallen. Det senaste var före julhelgen för vi smittspårade på juldagen. Det var det sista fallet.

Nu står det en sjuksköterska stationerad utanför vårdcentralen under hela öppettiden, berättar Christer Andersson. Där finns det även information om mässlingssymtom på flera olika språk, och misstänker sköterskan att en patient insjuknat i mässlingen får en läkare komma ut och göra en bedömning.

ANNONS

– Är det tillräckligt misstänkt så blir det transport till infektionsklinik, helst med egen bil eller taxi. Infektionskliniken är slutstationen för de här stackarna, säger Christer Andersson.

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om mässling

Har spridit sig i Sverige

Mannen som vandrade in på Nötkärnan Bergsjön vårdcentral har tillfrisknat helt. I skrivande stund har man konstaterat totalt 18 fall av mässlingen i Göteborgsområdet – en av de smittade har fört med sig smittan till Västerbotten, där en smittspårning tagit vid.

LÄS MER: 18 smittade – mässlingen sprider sig i Sverige

ANNONS