Här släpper Prins Albert av Monaco ut en and i Göteborg

Prins Albert II av Monaco befinner sig i Göteborg för att ta emot ett pris för sitt stora miljöengagemang. Men innan kvällens gala hann prinsen också med att släppa ut en rehabiliterad gräsand i Långedrag.
– Det var en väldigt fin upplevelse, säger Daniel Wilke från The Perfect World Foundation.

ANNONS

Under torsdagen fick Göteborg kungligt besök i form av Prins Albert II av Monaco. Anledningen till besöket är en fråga som ligger fursten varmt om hjärtat, nämligen klimatet.

På förmiddagen besökte han Långedrag för att bland annat släppa ut en gräsand i det fria. Gräsanden blev som en symbol för det stora problemet med plast i haven som påverkar människor och djur.

– Det finns forskare som uppskattar att 96-97 procent av alla havsfåglar har plast i magen eller påverkas av platsen på något sätt. Gräsanden hittades intrasslad i en fiskelina med en fiskekrok i näbben. Den har nu rehabiliterats av fågelcentralen, säger Daniel Wilke.

ANNONS

På plats fanns också experter på plast, representanter från The Perfect World Foundation, dykare med flera. Alla klappade händerna när anden släpptes fri.

– Det var en väldigt fin upplevelse. Jag tror att prins Albert tyckte det var värdefullt att göra någonting symboliskt men också någonting som gör skillnad. I det här fallet för en fågel som kunde återgå till det fria igen.

Tar emot hederspris för sitt engagemang

Under sitt besök fick prinsen av Monaco också se exempel på olika föremål som dragits upp från havet på Västkusten.

– Kollar du på havet så älskar du det du ser. Havet är alltid vackert och det ser likadant ut, men man ser inte vad som döljer sig under. Då får man lyfta på locket och visa vad det här gör.

På torsdagskvällen tar Prins Albert emot ett hederspris pris av The Perfect World Foundation. Genom sin egen stiftelse har han skänkt nästan 100 miljoner euro till olika miljöorganisationer och projekt.

– Han har ett stort engagemang för det här och lyfter ofta havet i många intervjuer och att vi ska fokusera på att hjälpas åt. Vi delar havet mellan olika länder och då måste vi dela på ansvaret.

Tidigare har personer som Greta Thunberg, Sir David Attenborough och Dr Jane Goodall fått ta emot utmärkelsen.

ANNONS

LÄS MER:Studie fann mikroplaster i människoblod

LÄS MER:"Historiskt" FN-avtal om plast på gång

LÄS MER:Drygt 2 miljarder för mer hållbart fiske

LÄS MER:Plastskräp hotar havets djur: "Skrämmande"

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS