Här sker viltolyckorna – kolla kartan

ANNONS
|

Polisen rapporterar just nu om många viltolyckor. Så visst finns det extra anledning att se upp för vilt på vägen just nu.

- Att flest olyckor sker i maj och oktober beror på att ungarna stöts bort i maj. Då är ungdjuren litet vilsna och vet inte vart de ska och kan springa ut på vägen. I oktober är det stökigt i skogen med brunsttider och jakt, säger Katarina Jonasson, biträdande länsansvarig i Västra Götaland för nationella viltolycksrådet.

Var olyckorna inträffat i och omkring Göteborg kan du se på den interaktiva kartan.

I de flesta olyckor är rådjur inblandade.

ANNONS

Läs också: Elva rådjursolyckor på 1,5 timme

- De olyckorna leder oftast till skador på fordon men sällan till allvarliga personskador. Bilar är så pass säkra nu för tiden, säger Katarina Jonasson.

Värre är det med älgar och vildsvin. Älgar är stora djur. Vid en krock händer det inte sällan att djurens ben tränger in genom vindrutan. Vildsvin är hårda och bastanta djur som kan orsaka stora skador.

- Vi har ändå varit ganska förskonade då det gäller dödsolyckor. Ett undantag är en olycka på Orust där en mc kolliderade med en älg, säger Katarina Jonasson.

Statistiken, som kommer från polisrapporter och sammanställs och bearbetas av Nationella viltolycksrådet, upptar enbart större djur. För olyckor med mindre djur som rävar finns ingen rapporteringsskyldighet.

ANNONS