Här firas chanukka i Göteborg

Under torsdagen inleddes den åtta dagars långa högtiden chanukka. I Göteborg samlades hundratals personer på Götaplatsen för att tillsammans fira ”ljusets fest”.
– Det känns helt underbart faktiskt. Varför? Jo, jag behöver inte gömma mig för någon, säger besökaren Josef Frischer.

ANNONS
|

Det är två månader sedan Hamas attack mot Israel och kriget i Gaza fortsätter än. Men den 7 december år 2023 är också första dagen på chanukka, den judiska högtiden som även kallas ”ljusets fest”.

På Götaplatsen samlades man under torsdagskvällen för att fira återinvigningen av Jerusalems tempel för 2000 år sedan men också för att ge varandra hopp i krigets mörka tid.

Den judiska församlingen har tidigare uppmanat sina medlemmar att ”vidta stor försiktighet i det allmänna rummet” efter Hamas attack mot Israel, eftersom hotbilden mot judar även i Sverige anses ha ökat.

”Jag är inget offer”

Att det finns en större rädsla nu är någonting som flera av chanukka-firarna i Göteborg vittnar om.

ANNONS

– Det är väldigt svårt att komma hit varje år, för vi är judar som samlas på samma plats. Det känns alltid osäkert med tanke på all antisemitism. Att stå så här öppet är som ett beslut man tar. Men vi går ut ändå och det känns väldigt modigt. I år känns det ännu mer så. Jag vet många som inte kommit hit för de är för rädda, säger en kvinna som vill vara anonym.

Men trots en känsla av orolighet och rädsla trycker många på att det i år är viktigare än någonsin att fira chanukka och att samlas.

– Framför allt för att folk inte ska känna rädsla. Känner man rädsla blir man ett offer. Jag vill inte bli ett offer. Jag är inget offer. Jag är en stolt jude, säger Josef Frischer.

Hur känns det att fira så här just i år?

– Det känns helt underbart faktiskt. Varför? Jo, jag behöver inte gömma mig för någon. Men många har blivit hotade. Jag själv har blivit hotad.

Känner du någon rädsla?

– Jag känner mig inte rädd. Men jag tror man kan märka att det finns en rädsla.

Att fira är lika viktigt som att sörja

I händerna håller besökarna i ljus. Några håller i facklor. Himlen lyses upp av fyrverkerier. Många ögon glänser av tårar samtidigt som leenden spricker upp. Det går att vara ledsen och glad samtidigt.

ANNONS

– Vi måste fira. Det är lika viktigt som att sörja. Att visa att stödet finns för dem som är fast i Gaza, att vi tänker på dem trots att vi firar, säger besökaren Michael.

Uppe på trappan står väninnorna Sara och Iris. De finner styrka i gemenskapen och hoppet som högtiden symboliserar.

– Man känner sig stolt, Israels folk lever för evigt och allt vi gått igenom, det kommer inte knäcka oss. Vi kommer bli starkare. Det kommer bli bra, säger Sara.

– Vi skriker inte. Vi är tysta. Den som skriker har inte inte alltid rätt och vet inte alltid allt. Men det är klart, ibland känner vi också rädsla, säger Iris.

LÄS MER:Netanyahu: Vi närmar oss Hamasledarens bas

LÄS MER:De anmälda hatbrotten minskade i fjol

LÄS MER:Regeringen: Tvåstatslösning enda väg till fred

ANNONS