Här finns Götaälvbrons sex meter långa skyltar

Två Chalmerstudenter ville ha ett minne från Götaälvbron och räddade de två sex meter långa skyltarna som satt på bron. Nu är en av dem uppsatt på Sven Hultins gata, mannen som en gång i tiden ledde arbetet med bron. Men vad de ska göra med den andra skylten vill de ha läsarnas hjälp med.

ANNONS
|

Sedan 1939 har den 910 meter långa Götaälvbron fraktat bilar, spårvagnar, cyklister, gående och bussar mellan centrala stan och Hisingen. I juni 2021 tog det slut efter 82 år i stadens tjänst.Bron började rivas och ersattes av Hisingsbron.

Men det finns ett sex meter långt minne kvar att beskåda. Studenter vid samhällsbyggnadsteknik på Chalmers har räddat inte bara en, utan de två, Götaälvbronskyltarna som satt på varsin sida av bron. En av dem sitter sedan i höstas på fasaden till huset där studenterna vid samhällsbyggnadsteknik håller till på Sven Hultins gata.

Allt började våren 2021 när Viktor Kjellsson skulle tillträdda som ordförande för V-sektionen, som är en del av Chalmers studentkår, och hade överlämning med sin företrädare Axel Hjelmqvist. De skämtade om att det skulle vara roligt att få en bit av Götaälvbron, nu när de river den.

ANNONS

– Vi drog iväg ett mejl till Göteborgs stad med en fråga, och fick ett positivt svar, till vår förvåning, säger Viktor Kjellsson.

Chalmersstudenten Viktor Kjellsson var en av dem som såg till att Götaälvbrons skyltar hamnade på Chalmers.
Chalmersstudenten Viktor Kjellsson var en av dem som såg till att Götaälvbrons skyltar hamnade på Chalmers. Bild: Noëlle Madsen

Han berättar att de sen fick kontakt med Peo Halvarsson på Skanska som såg till att de fick komma till bron för att välja ut en bit.

– Vi tänkte kanske en balk, för att ha som en bänk, men vi fick tänka om för de var väldigt stora. Då fick vi syn på en skylt och frågade om vi kunde få den. Då tänkte vi inte på att det fanns två.

Skyltarna från Götaälvbron finns på Chalmers

De åker hem, och skylten rivs så småningom. Våren 2022 får de ett meddelade om att nu finns skylten att hämta, vilket de gjorde med lastbil. Men då kom inte bara en överraskning, utan två. Dels kom båda skyltarna som suttit på bron, och sen såg de hur stora de var. Något de inte förstått när de hade sett en av dem på håll.

Efter att ha blivit liggande ett tag sattes den ena skylten upp på fasaden på Sven Hultins gata sent i höstas. Och den 5 maj är det dags för den att invigas officiellt.

För Chalmers är det som att en del kommit hem, för 1935 var Sven Hultin, dåvarande rektor vid Chalmers och professor i väg- och vattenbyggnadslära och byggnadsstatistik, konsulterande ingenjör vid stadsbyggnadskontoret och ledde arbetet med ritningarna till en ny förbindelse över älven.

ANNONS

– Huset där samhällsbyggande studenter håller till, har nu fått en tydligare koppling i och med skylten, säger Viktor Kjellsson.

Ni har ju två skyltar, vad ska ni göra med den andra?

– Den har vi ingen plan för – så har läsarna idéer om vad vi kan göra med den får de gärna höra av sig, säger Viktor Kjellsson.

LÄS MER:Så gick det till när Götaälvbron revs – se de unika bilderna

LÄS MER:Här går ännu en bit av Götaälvbron ner med en smäll

LÄS MER:Här rivs 200 meter av Götaälvbron – tas iland efter detonation

ANNONS