Här är jätteröret som landat på Eriksberg

På Eriksberg tornar just nu ett jätterör i metall med tillhörande kolv upp sig. Tingesten ska producera el till det norska elnätet. Men först ska vågkraftverket invänta skjuts i form av ett större fartyg.

ANNONS
|

I vågorna runt Europas kuster finns enorma mängder energi, men hittills har bara en handfull olika konstruktioner testats i havet. Göteborgsföretaget Waves for power har legat bakom flera av de prototyper som testats och GP har tidigare rapporterat om deras senaste projekt – en boj som ska testas i extra tuff, norsk miljö vid ön Runde.

Bojen har byggts i Falkenberg och ska klara 24 meter höga vågor. När kolven är monterad på metallröret, mäter konstruktionen över 40 meter. Vågkraftverket var på väg till Norge redan i höstas efter att ha färdigställts hos företaget Falkvarv i Falkenberg. Men extra tester gjorde enligt Hallands Nyheter att transporten försenades.

ANNONS

Att vågkraftverket nu har hamnat på Eriksberg har två förklaringar, enligt Jonas Ringsberg som är professor i marina strukturer vid Chalmers och engagerad i projektet.

– Det kommer att komma in ett större fartyg senare i februari för omlastning och ta bojen vidare till destinationen. Det är det ena skälet till att den ligger där. Det andra skälet är att vi vill visa upp den här typen av forskning som fungerar i samarbete med företag, säger han.

Den 5 februari kommer han att föreläsa i ämnet under ett event som arrangeras av Business region Göteborg. Den 6 februari släpps göteborgarna slutligen på inpå skinnet på bojen.

– Då öppnar vi upp för allmänheten så att man kan titta närmare på den. Detta är framtiden för marin förnyelsebar energi och det blir en möjlighet för många att lära sig mer, säger Jonas Ringsberg.

ANNONS