Här är Göteborgs mest populära skolor

Nu har eleverna som börjar skola till hösten gjort sina val. På vissa skolor blir det svårare att få plats än andra. GP listar skolvalets mest populära skolor i Göteborg.

ANNONS
|

I slutet av mars skickas beskeden ut: då står det klart vilken skola de drygt 10 000 eleverna i Göteborg som har haft möjlighet att önska skola, hamnar på.

Bland eleverna som börjar förskoleklass till hösten sticker en skola ut som extra populär: 121 sexåringar och deras föräldrar valde Kvibergsskolan som förstahandsalternativ, vilket Göteborg Direkt tidigare rapporterat om.

Om även förskoleklasselever som valt den nybyggda skolan i andra, tredje, fjärde eller femte hand inkluderas rör det sig om 272 elever.

Rektorn Sofie Laine säger att det dels beror på att det byggts mycket lägenheter och radhus i området och att det i sig ökar elevantalet.

ANNONS

– När skolenheten nu är en F-9-skola blir det också attraktivt, att man vet att man har en placering på skolan ända upp till årskurs nio. Det är en trygghet, säger hon.

Närbild på rektorn Sofie Laine på Kvibergsskolan.
Sofie Laine är rektor på Kvibergsskolan. Bild: Privat

Hon säger att de även har bra förutsättningar när det gäller lokaler och personal, och att hon får höra att många är nöjda med skolan.

– Det är klart, det sprider sig som ringar på vattnet.

På skolan startar två förskoleklasser till hösten, och man räknar med att 54 elever kan få plats i förskoleklass. Söktrycket till skolan är alltså betydligt större än vad det finns platser.

– Vi tar ju in så många som går, men det finns en maxkapacitet för vad lokalerna kan ta, säger Sofie Laine.

Tryck i Majorna

Även Kungsladugårdsskolan i Majorna är populär. 106 elever valde skolan i första hand när de börjar förskoleklass till hösten. Just Majorna var i ropet under fjolårets skolval eftersom det var stor brist på skolplatser här, och en mängd elever som började högstadiet fick ta sig till Hisingen för att gå i skola.

Till Jättestensskolan i södra delen av Biskopsgården har 100 elever som ska börja förskoleklass sökt sig i första hand.

Hur stor andel som i slutändan får plats, och hur översökt en skola är, beror sedan på hur många platser det finns i varje årskurs och det här skiljer sig åt.

ANNONS

Fjolårets skolval var hårt kritiserat och rekordmånga valde att överklaga. Inför årets skolval har en rad förändringar skett.

Skolenheter har slagits ihop, vilket ska ge en mer sammanhållen skolgång, och göra att färre elever riskerar att ryckas upp och placeras på en annan skola när de exempelvis börjar årskurs fyra.

Samtidigt ser skolenheterna olika ut, och medan vissa elever bara fortsätter som vanligt i årskurs fyra, sex eller årskurs sju, behöver andra söka om.

LÄS MER:Därför bröt tjänstemännen mot reglerna vid skolvalet

LÄS MER:Så görs skolvalet och skolan om i Göteborg

Så ser det ut för äldre elever

Skutehagsskolan i Torslanda var den populäraste skolan bland elever som börjar fyran till hösten. Hit sökte 86 elever i första hand, följt av Kvibergsskolan med 77 elever och Kålltorpsskolan med 65 förstahandssökare.

I årskurs sex är Nordhemsskolan mest populär, med 53 förstahandsväljare, följt av Montessoriskolan Elyseum och Kvibergsskolan.

I årskurs 7 är det Påvelundsskolan, med 185 förstahandssökande, följt av Torslandaskolan och Nordlyckeskolan med 165 respektive 163 förstahandssökande som är mest populära.

Närmare till skolan

En annan förändring i årets skolval är att garantin för att få plats på en skola i närområdet är större.

Maxavståndet mellan skolan och hemmet blir kortare för högstadieeleverna. Eleverna från förskoleklass till årskurs 6 garanteras också en plats på någon av de fyra närmsta skolenheterna, medan högstadieelever får gå på någon av de fem närmsta skolenheterna.

ANNONS

Göteborgs mest populära skolor:

Här är där tio kommunala skolorna i Göteborg som haft flest förstahandssökande till höstterminen 2021.

Förskoleklass:

Kvibergsskolan F-9: 121

Kungsladugårdsskolan F-6: 106

Jättestensskolan F-9: 100

Bräckeskolan F-6: 87

Klarebergsskolan F-9: 83

Kärraskolan F-9: 83

Påvelundsskolan F-9: 82

Bjurslättsskolan F-6: 81

Parkskolan F-3: 80

Rosendalsskolan F-6: 79

Årskurs 4:

Skutehagsskolan F-6: 86st

Kvibergsskolan F-9: 77

Kålltorpsskolan 4-9: 65

Gårdstensskolan 4-9: 50

Åkeredsskolan F-6: 45

Lillebyskolan F-6: 42

Svartedalsskolan 4-9: 41

Askimsskolan F-6: 35

Vättleskolan 4-9: 32

Skytteskolan F-9: 30

Årskurs 7:

Påvelundsskolan F-9: 185

Torslandaskolan 7-9: 165

Nordlyckeskolan 7-9: 163

Nordhemsskolan F-9: 151

Sannaskolan F-9: 144

Santosskolan 7-9: 140

Trulsegårdsskolan 7-9: 131

Glöstorpsskolan 7-9: 115

Kärralundsskolan F-9: 113

Önneredsskolan F-9: 100

Källa: Grundskoleförvaltningen

Skolvalet i siffror:

Runt 10 200 elever berörs av skolplaceringarna för 2021.

Drygt hälften av dem ska börja i förskoleklass.

Så många har önskat skola:

  • Förskoleklass: 76 %
  • Årskurs 3: 91 %
  • Årskurs 4: 83 %
  • Årskurs 5: 89 %
  • Årskurs 6: 67 %
  • Årskurs 7: 88 %
  • Totalt: 79 %

2200 av de 10 200 eleverna gjorde inte något val.

Källa: Grundskoleförvaltningen

LÄS MER:Granskning: otillåten påverkan i skolvalet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS