Här är de dömda nazisterna

De tre männen som nu har fått sin dom för inblandningen i vinterns bombdåd i Göteborg har kopplingar till den militanta, nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Nu döms Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin till fängelsestraff av Göteborgs tingsrätt.

ANNONS
|

Mats Ljunqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål och har drivitärendet sedan i vintras. Enligt åklagaren har de tre männen som nu har fått sin dom av Göteborgs tingsrätt utan tvekan kopplingar till högerextrema kretsar.

–Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, sägerMats Ljunqvist.

De dömda är:

Viktor Melin, 23 år

Bosatt i:Göteborgsområdet.

Tidigare hög ledare iNordiska motståndsrörelsen.

Döms för:

* Allmänfarlig ödeläggelse på Övre Husargatan Göteborgden 11 november 2016 samt allmänfarlig ödeläggelse i Västra Frölundaden 5 januari 2017.

* Försök till allmänfarlig ödeläggelse mellan 30 december 2016 och den 25 januari 2017 vid Lilleby Camping i Torslanda.

ANNONS

* Vapenbrott

Frias från misstankar gällande:

* Försök till mord den 5 januari 2017i Västra Frölunda

* Synnerligen grov misshandel 5 januari 2017i Västra Frölunda.

Döms till:Fängelse i åtta år och sex månader.Ska även betala cirka 197 000 kronor iskadestånd tillsammans med Jimmy Jonasson till den målsägande mannen som skadades allvarligt av bomben i Västra Frölunda den 5 januari 2017.

Jimmy Jonasson, 50 år

Bosatt i: Mindre ort i Västra Götaland.

Tidigare medlem i Nordiska motståndsrörelsen.

Döms för:

*Medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse den 5 januari 2017 i Västra Frölunda.

*Medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse mellan den 30 december 2016 till den 25 januari 2017 vid Lilleby Camping i Torslanda.

Fria från misstankar gällande:

*Försök till mord den 5 januari 2017i Västra Frölunda

* Synnerligen grov misshandel 5 januari 2017i Västra Frölunda.

Döms till: Fängelse i fem år.Ska även betala cirka 197 000 kronoriskadestånd tillsammans med Viktor Melintill den målsägande mannen som skadades allvarligt av bomben i Västra Frölunda den 5 januari 2017.

Anton Thulin, 20 år

Döms till: Fängelse i ett år och sex månader.

Nazistbomberna som skakade Göteborg

11 novemberkl. 22:17 2016 - Sprängning vid bokkafé vid Övre Husargatan

På kvällen skedde en explosion utanför ett bokkafé tillhörande Syndikalistiskt Forum. Ingen människa skadades, men en stor ruta krossades och husets fasad skadades. En sprängladdning hade fästs på en stulen cykel. ”Utifrån bombens placering så hade allmänhet kunnat dödas”, förklarade kammaråklagare Mats Ljungqvist under utredningen.

5 jan kl. 15:30 2017 -Sprängning vid container i Västra Frölunda

En kraftig explosion inträffade vid en container nära ett hotell som fungerar som flyktingboende. En man anlitad av Migrationsverket fick mycket allvarliga skador och ett 60-tal boende evakuerades. "Han ska ha varit på väg att slänga två soppåsar, varav en av påsarna smällt", berättade polisen samma dag som dådet inträffade.

25 jan kl. 12:38 2017- Bomb hittad vid flyktingboende vid Lilleby Camping i Torslanda

Campingens vaktmästare hittade en misstänkt låda med sladdar i. ”Han tänkte flytta den först, men ångrade sig sedan”, berättade Ami Höglund, campingens föreståndare som larmade polisen. Flyktingboendet utrymdes och nationella bombskyddet konstaterade efter sin undersökning att det handlade om en riktig bomb.

ANNONS