KAMELCENTER. Så här kan Göteborgs nya kamelcenter komma att se ut. Bakom planerna står Géza Nagy, ordförande i den ekonomiska föreningen - Angered kamelcenter.
KAMELCENTER. Så här kan Göteborgs nya kamelcenter komma att se ut. Bakom planerna står Géza Nagy, ordförande i den ekonomiska föreningen - Angered kamelcenter.

Han ska öppna kamelcenter i Angered

Till sommaren kan ett nytt kamelcenter på 5000 kvadratmeter öppna upp i Göteborg. Går planerna i lås kommer det snart att vandra runt både kameler och alpackor i Angered centrum. – Så fort stallbyggnaden är klar kommer vi att köpa in djuren, säger Géza Nagy, ordförande i föreningen Angered kamelcenter.

ANNONS
|

Efter flera års planering kan drömmen om ett kamelcenter i Göteborg snart bli verklighet.

Redan i dag arrenderar föreningen Angered kamelcenter cirka 5000 kvadratmeter mark av kommunen i Angered centrum nedanför Angered Arena.

Då föreningen nyligen fick bygglov för att bygga ett 200 kvadratmeter stort stall hoppas Géza Nagy att verksamheten inom kort kan öppna sina portar.

– Nu väntar vi på att få klart med ett företag som kan bygga stallet. Så fort det är klart kommer vi att köpa in fyra alpackor och två baktriska kameler. Baktriska kameler lever bland annat Kazakstan och Mongoliet och är vana vid ett liknande klimat som vi har i Norden, säger Géza Nagy.

ANNONS

Planerna är att verksamheten ska vila på "fyra ben". Dels vill Angered kamelcenter bli ett turistmål för människor som vill komma och titta på och provrida djuren i den planerade parken. Föreningen kommer också att sälja produkter som till exempel kamelmjölk och kläder gjorda av ullen från alpackorna.

Géza Nagy berättar att man också planerar att hyra ut djuren till olika evenemang och bedriva forskning kring hur kameler kan fortplanta sig i det nordiska klimatet.

– Vi har människor i föreningen från Somalia och länder i mellanöstern som har stor kunskap om kameldjur. Främst har de erfarenhet av dromedarer, men grundkunskapen är den samma och personalen kommer att fortbilda sig och forska mer om hur man kan föda upp kameler i Norden. På sikt har vi också planer på att köpa in fler djur och även kanske dromedarer, säger Géza Nagy.

Förutom kameler och alpackor planerar Angereds kamelcenter att ha ett växthus med odlingar i parken tillsammans med ett hönshus.

– Tanken är att vi ska ha ett samarbete med ett lantbruksgymnasium som kan bedriva sin utbildning i parken, säger Géza Nagy.

På sikt hoppas föreningen att kunna växa och även bygga kontorsbyggnader vid kamelcentret.

ANNONS

– Men då måste vi ha ett nytt bygglov. Det finns mycket planer och får vi bara klart med stallet hoppas vi att kunna öppna upp verksamheten i slutet av sommaren eller i början av hösten, säger Géza Nagy.

ANNONS