Han blev offer för nazisternas bombdåd

För ett halvår sedan arbetade mannen som städare på ett asylboende. När han skulle slänga sopor i en container exploderade en bomb. Sedan dess har han genomgått ett tiotal operationer men sitter fortfarande i rullstol. På tisdagen mötte han de nazister som misstänks ligga bakom dådet. – Jag har barn, jag kan inte leka med dem, sa han inför rätten.

ANNONS

Städaren höll på att tömma soptunnorna på ett flyktingboende i Västra Frölunda i Göteborg.

Även på utsidan fanns två sopkärl som han tömde. I den ena tunnan, som stod placerad nära ytterdörren, låg en svart sopsäck som var mycket tung. Han bar sedan samtliga säckar fram till en container.

– Jag släppte ner påsarna för att öppna containern och då hörde jag smällen. Jag hörde "boom" på en gång, berättade städaren på tisdagen när han mötte de nazister som misstänks ligga bakom vinterns bombdåd i Göteborg under den pågående rättegången.

– Mina kläder började brinna så jag tog av dem och kröp därifrån, berättade han vidare.

ANNONS

LÄS MER: Förre nazistledarens "predikan" - efter bombdåden

Knöt skärp runt hans ben

Snart kom det fram folk till den svårt skadade mannen.

– De hjälper mig och försöker lugna mig. Som jag minns det var jag tokrädd. De försökte prata med mig och lugna mig tills ambulansen kom.

Han berättade också för rätten att de hjälpte honom med hans skador.

– Jag blödde jättemycket. De tog sina skärp och knöt dem runt benen på mig, berättade han.

Han fördes till Sahlgrenska och sedan den dagen har han genomgått ett tiotal operationer.

Under rättegången berättade hans målsägandebiträde att behandlingarna kan komma att pågå i uppemot ett år.

Städaren: Kan inte leka med mina barn

I dag sitter städaren i rullstol - han kan inte gå eller stå upp.

– Jag mår inte bra efter den här händelsen. Jag mår jättedåligt. Det är massa som jag tänker på. Jag tänker mest på min framtid - hur ska den bli. Jag kan inte gå, jag kan inte så, jag kan inte göra något. Jag har barn, jag kan inte leka med dem. Det jag tänker mest på är min framtid. Jag tror att detta kommer att försämra mina chanser att få jobb, berättade städaren.

"Fara för liv och hälsa"

Detta var andra dagen under den tre dagar långa rättegången.

ANNONS

De två män som står åtalade för mordförsök mot städaren satt och lyssnade på det städaren berättade under rättegången - helt utan att visa några känslor.

Utöver denna bomb som exploderade i Västra Frölunda den femte januari i år rör rättegången även två andra bombdåd i Göteborg i vintras.

Den första händelsen utspelade sig i november förra året. Då exploderade en bomb utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg. Ingen person kom till skada men åklagaren har uttryckt att någon kunde ha dött.

– Det har handlat om "fara för liv och hälsa" vid samtliga tre tillfällen, har åklagare Mats Ljungqvist sagt.

Konstruktionsfel

I slutet av januari hittades en bomb bakom en villavagn på Lilleby camping, ett planerat mellanboende för flyktingar. Den bomben exploderade aldrig på grund av ett konstruktionsfel.

Det är tre män som står åtalade, samtliga har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. En 23-åring man är misstänkt för inblandning i samtliga åtalspunkter. En 50-åring i de två förstnämnda och en 20-åring för att ligga bakom bomben som hittades på Lilleby camping.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse för händelserna då bomberna exploderade och försök till allmänfarlig ödeläggelse för bomben på Lilleby camping. 23-åringen och 50-åringen åtalades också för mordförsök, alternativt synnerligen grov misshandel, mot städaren.

ANNONS

Samtliga åtalade nekar till brott.

ANNONS