Hallå eller! Lars Bäckström

ANNONS
|

Vad gör du just nu?

– Just nu befinner jag mig utomläns. Jag är på väg till familjens gård i Rättvik i Dalarna.

Du har semester alltså?

– Ja, eller inte just nu. Det är filosofiskt intressant att du ställer frågan om jag har semester för definitionsmässigt har jag ju inte det när jag svarar på frågor som har med jobbet att göra. Svaret på om jag har semester är "ja, när den här intervjun är slut".

Du verkar gilla att jobba mycket. Kan du koppla av när du är ledig?

– Alla människor kan koppla av, det kan jag också. Men det är som en person sa en gång, det roligare att arbeta än att ha roligt. Jag har den stora förmånen att ha min hobby som yrke.

ANNONS

Vad är det som är så roligt med ditt jobb?

– Att få vara med och forma samhällets utveckling. Att stärka det som är bra och bromsa det som är dåligt.

– Om man ska vara lite skämtsam kan man säga att vi på länsstyrelsen jobbar hela året med att göra i ordning inför sommaren. Vi ska se till att vi har ett skyddande ozonskikt så att solen blir en vän och inte en fiende, att vi har friska sjöar och hav och tillgång till stränderna, att vi har gröna ängar och betande djur, att det vi lägger på grillen är hälsosam mat som gärna kommer från Västra Götaland och att vi har pollinerande bin som ger blommor och bär.

Du bor tillsammans med din fru i Residenset, ett hus vid Stora Hamnkanalen i Göteborg, hur är det?

– Det är blandade känslor. Det är för stort för två personer och man har ingen egen trädgård, balkong eller altan. Och så är det ont om grannar, tidigare kunde vi gå till grannarna och prata och skvallra. Det är nersidan av det hela. Uppsidan är att det är väldigt centralt och vackert med stiliga rum och möbler. Och det är ingen äganderätt utan ett andrahandskontrakt. Med tanke på hur svårt det är att få en bostad centralt måste man vara väldigt nöjd med läget.

ANNONS

Det är det äldsta huset i Göteborg, byggt på 1600-talet. Är det några gamla landshövdingar som spökar?

– Nej, inga landshövdingar. Vad jag vet har ingen landshövding dött i huset. Däremot hade vi lite problem i början med konstiga saker som hände, saker som ramlade ner och dörrar som skramlade här och där. Då fick vi stampa i golvet och bestämt säga "nu bor vi här". Vi misstänker lite att det är Karl X Gustav men vi har inte sett honom. Han dog i huset 1660, den 13 februari klockan 01.30.

Har stamparna i golvet hjälpt?

– Ja, det har i alla fall blivit mycket lugnare se senaste åren. Jag och min fru fick tipset av några vi träffade på en invigning av ett naturreservat.

Som landshövding åker du runt och inviger många ställen, tröttnar du aldrig på att klippa band?

– Det är ungefär som att fråga någon som bygger ett hus om den inte tröttnar på att bli klar. Det är ju ett långt arbete före det och det är ju det som är själva arbetet. Jag, mina medarbetare och andra människor har arbetat tillsammans med något och sedan har vi liksom födelsedagskalas. Själva invigningen innebär att vi är klara och har kalas för något.

ANNONS

Vad är det galnaste du har gjort i ditt liv?

– Det här kräver en viss eftertanke. Jag har nog inte gjort så mycket galet (lång tystnad). Varken jag eller min fru har varit särkilt riskbenägna. Men det här låter ju hiskeligt trist.

– Jo förresten, fast det är nästan lite patetiskt. Vi lyckades nästla oss in på Park Avenue Hotell 1985, till lokalen där E Street Band hade efterfest. De satt där och drack pilsner och pratade, Nils Lofgren, Clarence Clemons och några andra. Inte Bruce själv tyvärr.

Hur lyckades ni ta er in?

– Genom viss förslagenhet. Vi hittade nya vägar och korridorer och dörrar som var olåsta. Man inser att man inte ska vara alltför tydlig med att man inte ska vara där. Man glider in och låtsas att man hör hemma där, det handlar om en mental inställning.

Såg du Springsteen när han var i Stockholm senast?

– Nej, då hade jag och min fru ett jobb som vi bedömde var viktigare. Vi var med när ett rederi skulle sjösätta en båt. Det allmänna gick före det privata i det fallet. Men vi har sett honom alla gånger i Göteborg och de flesta gånger han varit i Stockholm.

ANNONS

Vad är det du gillar med Springsteen?

– Det är hjärtat. Att han förmedlar en del av sig själv till sin publik. Det är ett samtal med publiken.

Har du begått något brott?

– Inte mig veterligen. Jag har...eller nej.

Vad var det du tvekade på?

– Jag funderade på om det finns en möjlighet att jag gått mot röd gubbe, men det är ju inget brott. Det är en överträdelse av en bestämmelse, men har ingen straffpåföljd.

Det är den nivån det handlar om alltså?

– Japp. Jag går ogärna mot röd gubbe. Jag går inte medvetet mot röd gubbe.

Du bär hatt på flera bilder, brukar du ha det?

– Ja, jag har ofta hatt på mig. När det är lite kyligt ute har jag gärna det. Det hjälper till att värma kroppen och är samtidigt snyggt.

Är det en Stetson?

– Svar ja. Jag har några olika Stetson-hattar. Det är ingen princip men jag vill inte ha hattar som ser ut som jägarhattar för jag är ingen jägare. Jag vill inte att det ska se ut som att jag tror att jag är cowboy och jag vill inte se ut som en italiensk gangster. Då är det lite svårt att hitta hattar. Jag vill att de ska ut som de som Canadian Mounted Police har, poliserna med rödrockarna. De har fina hattar.

ANNONS

Du växte upp i Uddevalla, hur var du som barn?

– Som Pelle i Saltkråkan. Jag tyckte om att läsa och fundera och studera. Jag lyssnade på radio och läste allt som var tryckt, allt från barnböcker till lexikon.

När blev du intresserad av politik?

– Väldigt tidigt, extremt tidigt. Tanken på hur man bygger och formar samhället väcktes när jag var 10-11 år, då handlade det inte om partipolitik. Man diskuterade, läste boken Tyst vår, hörde talas om Martin Luther King och läste i tidningarna om att det skulle bli världskrig. Allt det funderade man på. Partipolitiskt aktiv i Vänsterpartiet blev jag när jag var 14.

Du har hängt ihop länge med din fru Ann-Christin. När träffades ni?

– Vi träffades den 12 maj 1970 klockan 21.05 i Folkets park i Uddevalla. Jag hade precis fyllt 17 och hon hade precis fyllt 14. Hon stod och dansade med två kompisar och jag var där med två kompisar. Vi dansade och bestämde att vi skulle ses lördagen därpå. Det är 43 år sedan.

Fram till 1958 kallades landshövdingen officiellt för konungens befallningshavare. Är det någon del av ditt jobb som är svår att kombinera med din politiska övertygelse?

ANNONS

– När man åtar sig det här jobbet så lämnar man partipolitiken tycker jag. Det är som när man jobbar som journalist på Göteborgs-Posten, då ska man rapportera, skildra, beskriva och analysera men inte ur en partipolitisk utgångspunkt. Man kan ha åsikter i sin yrkesutövning men inte till förmån för ett visst parti. Det är inte svårare att vara landshövning. Eller lika svårt beroende på hur man ser det. Det är samma yrkesetik.

Fakta Lars Bäckström

Född: 16 mars 1953 i Uddevalla

Gör: Landshövding i Västra Götalands län sedan 2008

Familj: Frun Ann-Christin, två söner, svärdöttrar och tre barnbarn

Bakgrund: Lärare, riksdagsledamot för Vänsterpartiet 1988-2006, var under tio år partiets talesman i ekonomisk-politiska frågor.

ANNONS