Häktade pappan nekar - "Jag var på jobbet"

Den 51-årige mannen – make till den mördade kvinnan och de tre döda barnens pappa – har nu häktats, misstänkt för det exempellösa dådet. – Han förnekar brott, han är förkrossad, han var på jobbet när det hände, säger advokaten.

ANNONS
|

Obs: Den misstänkte mannen har sedan denna artikel publicerades försatts på fri fot. Han är officiellt kvar i utredningen men mordmisstankarna mot 51-åringen har minimerats.

Det var efter en mindre brand i en lägenhet på torsdagsmorgonen som de fyra offren hittades. Mannen greps i anslutning till adressen.

Redan efter två dygn genomfördes alltså häktningsförhandlingen mot honom. Det tog drygt en timme innan rätten presenterade sitt beslut.

51-åringen är nu på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av mord, på dels sin hustru, dels sina tre små barn.

LÄS MER:Familjen skulle vräkas - hittades mördad

ANNONS

Ingen av dem dog som en konsekvens av den ganska begränsade eldsvådan, utan de avled enligt polisen på grund av icke brandrelaterade skador.

Medietrycket var igår kraftigt utanför jourdomstolens säkerhetssal. Intresset för ett av 2000-talets allra grövsta våldsbrott är stort.

Flera tv-kanaler sände direkt.

Vid 12.30-tiden fördes den lite grånade 51-åringen in, iklädd i häktets grågröna kläder Han visste inte riktigt var han borde sätta sig och såg lite förlägen ut.

Åklagare Helena Treiberg Claeson yrkade på en häktning på sannolika skäl misstänkt för mord. Advokat Poly Jensell krävde ett frisläppande.

Efter en överläggning bakom stängda dörrar beslutade rådman Eva Ahlsin att 51-åringen skulle stanna i fängsligt förvar, åtminstone under de närmaste två veckorna.

Detta förvånade Poly Jensell:

– Min huvudman har redovisat en tydlig inställning och hävdat att han är oskyldig. Han har gett en detaljerad, trovärdig och sammanhängande berättelse i alla hittills genomförda förhör.

Hon fortsatte med att måla upp den 51-årige mannens version:

– Min klient befann sig under den aktuella morgonen på sin arbetsplats när det hände. Det är ett kakelföretag som har verksamhet flera mil från Angered. I samband med att branden i Gårdsten uppstod blev han kontaktad och uppmanad att åka hem. Det är därför han uppehöll sig på platsen.

ANNONS

Enligt polisen var mannen kraftigt berusad?

– Det är inga uppgifter som jag hittills har sett bekräftade, svarar advokaten.

Hur mår 51-åringen?

– Väldigt dåligt. Han måste först och främst hantera det faktum att han mist hela sin familj. Förutom det står han anklagad för att vara den som har dödat dem allihop. Han har förstås en otroligt stor sorg att bära, konstaterar Poly Jensell.

Ingen egen förklaring

51-åringen har, enligt sin företrädare, ingen egen naturlig förklaring till det som inträffade i Gårdsten. Han har ingen aning vem som kan vara den skyldige – och i så fall varför någon dödat familjen.

Mannen framhärdar att han vistats i lägenheten under natten och åkt till jobbet tidigt på morgonen för att därefter kallas hem när nyheten om branden kom.

– Han är helt oförstående inför den situationen han hamnat i, säger Poly Jensell.

Uppgifterna om skulder, ekonomiskt trassel, avhysningshot och om att kvinnan ville flytta till en egen lägenhet avfärdas av försvaret.

– Mannen och hans fru hade mycket god relation, de var ett par sedan många år tillbaka, det var en harmonisk familj, menar advokat Jensell.

Åklagare Helena Treiberg Claeson var återhållsam i sina uttalanden efter häktningsförhandlingen.

ANNONS

– Motivet till de här fyra morden är fortfarande oklart. Detta är en oerhört tragisk händelse och vi på åklagarmyndigheten har aldrig varit med om något liknande i den här staden, betonar hon.

I övrigt avslöjade Treiberg Claeson inte några detaljer alls om omständigheterna kring varför den 51-årige pappan häktats.

– I dagsläget har vi ingenting som tyder på att någon annan än den här personen skulle vara gärningsmannen, summerar åklagaren.

ANNONS