HA-man stoppades i säkerhetskontroll - hade vapen

Hells Angels-medlemmen skulle in i tingsrättens lokaler i Göteborg. Men i säkerhetskontrollen stoppades han - på nyckelknippan hade han ett misstänkt vapen. På onsdagen dömdes mannen till dagsböter.

ANNONS
|

Den tredje januari försökte mannen, som är fullvärdig medlem i en av Hells Angelsklubbarna i Göteborg, komma in på Göteborgs tingsrätt på Ullevigatan.

För att komma in i lokalerna måste man passera en säkerhetskontroll. Då upptäckte vakterna att han hade ett "farligt föremål" på sin nyckelknippa.

I mitten av januari åtalades mannen för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Åklagaren kallar det "ett närstridsvapen" som "var ägnat att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa".

LÄS OCKSÅ: HA har börjat rekrytera i Ale - polisens kamp mot klubben

Inget vapen

Men HA-mannen nekar till brott.

ANNONS

Föremålet, som satt fast i hans nyckelknippa, är enligt honom, en kapsylöppnare. "Misstänkt berättar att han haft den i 6-8 månader och tidigare blivit stoppad av polis som granskat den utan åtgärd", står det i en polisrapport. Han ska också ha sagt att han haft den på nyckelknippan när han passerat säkerhetskontroller på flygplatser.

HA-mannen påstår att han inte skulle ha tagit in den genom säkerhetskontrollen om han hade vetat att det skulle räknas som ett brott att ha den. Och nu vill han ha tillbaka vapnet.

I förra veckan hölls rättegången. Åklagaren hade räknat med att det skulle ta45 minuter. Om HA-mannen hade erkänt hade målet kunnat avgöras utan huvudförhandling. Åklagaren skrev ett påföljdsförslag i åtalet - att HA-mannen ska betala 13 500 kronor i böter.

Döms till dagsböter

Nu har domen kommit. Mannen döms till dagsböter, totalt 13 500 kronor,för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Tingsrätten skriver att"föremålet har viss tyngd, tjocklek samt att framdelen är spetsad" och på grund av konstruktionen, tyngden och utseendet anser rätten att det är "uppenbart att dess främsta syfte varit att användas för brott mot liv och hälsa". Och att den kunnat användas till annat, exempelvis att öppna kapsyler förändrar inte tingsrättens bedömning.

ANNONS

"Tingsrätten anser därför att det inte råder något tvivel om att det har varit fråga om ett sådant föremål som omfattas av lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål".

Tingsrätten skriver att HA-mannens förklaring är osannolik.

Redan när HA-mannen togs med vapnet begärde HA-mannen Anders Lindstrand som försvarare vid en eventuell rättegång.

Anders Lindstrand har valt att inte kommentera målet.

LÄS OCKSÅ: De hemliga lagarna som råder inom Hells Angels

Dömdes till fängelse i tio år

HA-mannen ifråga har tidigare dömts för flera brott. I domen framgår det att att han förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret.

2010 dömde Göteborgs tingsrätt mannen till fängelse i tio år för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling, narkotikabrott och dopningsbrott. Han hade då, med ytterligare tre personer, planerat hur 19,6 kilo amfetamin skulle smugglas från Polen till Sverige. Två personer körde från Polen och i Sandsjöbacka i Kungsbacka lämnades narkotikan över till HA-mannen och hans kompanjon.

Även i denna rättegång försvarades han av Anders Lindstrand.

I handlingar från Kriminalvården framgår det att mannen blev villkorligt frigiven den 24 juli förra sommaren - då hade han tre år och fyra månader kvar av sitt straff.

GP har sökt åklagaren i målet.

ANNONS