Gymnasieelever demonstrerar mot nedskärningar

ANNONS
|

Klockan tio strömmade eleverna ut på Schillerska gymnasiets skolgård. De slog sig ner i klungor i vårsolen, med stora plakat: "Höj vår skolpeng - stoppa nedskärningarna".

– Jag är förbannad, orolig och rädd. Det finns ingen logik eller rimlighet i att göra sig av med så många lärare, sa Frida Hellström Ålander, en av initiativtagarna till strejken.

Schillerska gymnasiet kommer att förlora ett 20-tal lärare till hösten.

– Utbildning är nyckeln till utveckling, en ljus framtid och låg arbetslöshet. Politikerna inser inte hur illa det är att låta så många lärare sluta, sa Frida Hellström Ålander.

Totalt räknar utbildningsförvaltningen med att ett 90-tal lärare i Göteborgs kommun kommer att vara övertaliga till hösten. På Schillerskas skolgård fanns även elever från Hvitfeldtska gymnasiet.

ANNONS

– Det kommer att bli fler elever per lärare. Det försämrar ju utbildningen på många sätt, lärarna blir mer stressade till exempel. Men jag hoppas att strejken leder till att planerna ändras, sa Elias Ulfhammer, 17, som går i årskurs ett på Hvitfeldtska gymnasiet.

Medan strejken på skolgården fortsatte med musikframträdanden och tal, så låg skolsalarna öde. På expeditionen träffade vi en av rektorerna.

– Det är klart att jag inte tycker det är bra med nedskärningar, personalen är vår viktigaste resurs. Men hur många elever vi har avgör hur många lärare vi kan ha. Skulle det bli dramatiska förändringar i elevantalet kan vi behålla fler lärare, säger Ingrid Blaxhult, rektor för estetiska programmet på Schillerska.

Hon berättar att skolan planerar att dra in 13-14 tjänster på grund av för litet elevunderlag. Ytterligare 3-4 tjänster försvinner eftersom förvaltningen dras med ett ekonomiskt underskott sedan förra året. Och dessutom kommer tre lärare att gå i pension under våren.

– Vi planerar ändå inte för att ha större elevgrupper. Istället försöker vi samordna grupper med andra skolor och avlasta lärarna med administration så de får mer tid för undervisning, säger Ingrid Blaxhult.

Vad tycker du om att eleverna strejkar?

– Det är bra att de är engagerade, men jag kan inte säga att jag är positiv till en skolstrejk.

ANNONS

ANNONS